);
Breaking News

IZLOŽBA STARIH MUZIČKIH INSTRUMENATA

Nastavak priče od juče o starim muzičkim instrumentima…

DROMBULJA – poreklo ovog instrumenta vezuje se za Aziju. Izrađuje se od metala u vidu potkovice kroz čiju sredinu prolazi elastična opruga, koja je na jednom kraju slobodna, a na drugom pričvršćena za gvozdeni ram. Pri svirci instrument se drži među zubima, a slobodan kraj opruge trza se prstom.

DARABUKA – membranofoni instrument orijentalnog porekla, načinjen od pečene gline prilepljenom, ili tanjim koncem privezanom kožom. Pri upotrebi instrument se drži na krilu ( ako svirač sedi ) ili pod miškom ( ako stoji ), a po koži se udara prstima jedne ruke. Darabuka služi kao ritmička pratnja i najčešće se nalazi u sastavu narodnih orkestara. Teritorijalna rasprostranjenost ovog instrumenta je Makedonija i Kosovo.

TUMBELEK – membranofoni instrument, oblika plitkog suda od pečene gline prevučen kožom po kojoj se udara sa dva batića. Na dnu ima nekoliko glasnica.

DAIRE – membranofoni instrument arapskog porekla, koji se sastoji od obruča sačinjenog od drveta kestena ili javora, na kome je samo sa jedne strane razapeta ovčija ili kozja koža prilepljena domaćim kvascem ili tutkalom. U obruču je izrezano šest do osam proreza u koji se pričvršćuju pljosnati metalni kolutići koji pri udarima zveckaju. Obično se drže u levoj ruci dok se prstima desne ruke i donjim delom šake udara po koži. Daire su ritmički instrument uz čiji se ritam igra. Kao solistički instrument upotrebljavaju ga žene najčešće na Kosovu i Metohiji, u Makedoniji i Bosni.

BUBANJ – membranofon, udarački instrument, koji se sastoji od šupljeg valjka, najčešće od orahovog, bukovog ili hrastovog drveta, sa razapetom kožom ( telećom, ovčijom, magarećom ) na obe strane. U kožu se udra maljicom i prutićem. Na freskama u Srbiji se javlja još u 14. veku.

Nastavak sutra –  priče o fruli, duduku,bušenu, kavalu, šupeljiki i dvojnicama

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !