);

CRNI VRH PROPADA, STARA PLANINA OŽIVLJAVA, DRŽAVA SE PRAVI NAIVNA

Foto: Medija centar Bor

Autor: B.F.

Pođimo tragom ekskluzivne informacije. Ministarstvo ekonomije Srbije potpisalo je u prošli petak sporazume sa tri španske kompanije koje će učestvovati u razvoju hotelskog kompleksa i turizma na Staroj planini. Sporazume sa kompanijama „HG hoteli“, „Solmelija“ i internacionalnim investicionim fondom „Sigma kapital menadžment“ potpisao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić, koji je tom prilikom obišao radove na izgradnji hotelskog kompleksa na Jabučkom ravništu.

Maketa hotelskog kompleksa na Staroj planini

Šta se očekuje od ulaganja u Staru planinu – pitanje je koje danas zaokuplja najviše pažnje? Investicije u razvoj Turističkog centra na Staroj planini u narednih godinu i po biće između 50 i 60 miliona evra. JP „Stara planina“ do kraja 2011. na Jabučkom ravništu izgradiće tri hotela kategorije četiri zvezdice i ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva, koji će biti u vlasništvu Srbije, dok će španska kompanija „HG hotel“ upravljati njima. Španci će tim hotelima upravljati najmanje pet godina.

JP „Stara planina“ i „Sigma kapital menadžment“ formiraće zajedničko preduzeće za izgradnju još tri hotela, kapaciteta oko 450 ležajeva. Srpsko javno preduzeće obezbediće infrakstrukturu i zemljište, „Sigma kapital menadžment“ finansiraće izgradnju, a „Solmelija“ upravljaće hotelima.

„Stara planina će za istočnu Srbiju postati ono što je Zlatibor za zapadnu Srbiju, a Kopaonik za centralnu“- izjavio je Mlađan Dinkić.

Na drugoj strani, Dinkić i njegova ekspertska ekipa ne spominju da je kompleks „Jelen- Hajat“ na Crnom vrhu trebao – tako je i posle prestanka radova promovisan – da postane „drugi Kopaonik“. U nekadašnji tajni Miloševićev grad uloženo je taman toliko para koliko će  Stara planina dobiti naredne godine, što nije loše, ali zašto se zaboravlja do pola već završen objekat iznad Bora. Zašto niko u Vladi više o tome ne govori. Obećanaje u nedavnoj predizbornoj kampanji da će najverovatnije Rusi „dograditi“ crnovrški kompleks, ostaće samo obećanja i to je izvesno. Država bi mogla da podstakne gradnju bar jednog hotelskog zdanja na Crnom vrhu i da vrati Boranima oteti Planinarski dom sagrađen početkom pedesetih godina omladinskim entuzijazmom. I tako, dok na jednom mestu gradimo i zgrćemo političke i ostale poene, na drugom – ostavljamo haos i neodgvornost. Nekadašnji ministar Velja Ilić je nedavno izjavio da je u novoj Vladi, u kojoj je, dakle, i on sedeo, jednom prilikom glasno rečeno da ne treba dovršavati socijalističke, Miloševićeve tvrđave i vizije. A ti isti socijalisti, da se  ne zaboravi, sede uz rame sa demokratama i dele vlast u Srbiji. Ko, onda,  Boranima treba da vrati njihovu planinu ako već niko neće da završi, možda i megalomanski, ali objekat od kojeg bi, najviše turizam i ekonomija Srbije u nekoj boljoj budućnosti, zasigurno imali veliku korist.

Postoji još jedno verujemo vredno zapažanje. Da li se to država pravi naivna prećutkivanjem očiglednog urušavanja crnovrškog turističkog bisera, jer dovoljno se, po nečjoj proceni, uradilo u investiranju proizvodnje u RTB-u Bor. Ako je tako, onda to nije dobro i to iz više razloga. A sve to je opet posebna priča.

Maketa jednog od hotela na Crnom vrhu (završen do pola)

Оставите одговор