Početna » Aktuelno » “Beli beli svet” na Sinema sitiju

“Beli beli svet” na Sinema sitiju

Bor, 22.jun

Film „Beli, beli“ svet reditelja Olega Novkovića će biti prikazan večeras, 22. juna, na Festivalu Sinema siti (Cinema city) u Novom Sadu, u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu postindustrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna veza između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke, prenosi B92.
„Beli, beli svet“ je na Internacionalnom filmskom festivalu Mar Del Plata u Argentini, nagrađen specijalnim priznanjem žirija „za odvažnost u potrazi za ekspresivnim i dramatičnim izvorima“, a takođe je i pobednik 20. festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu.
U okviru takmiačaske selekcije “Exit point“ večeras će biti prikazan film “Crno i belo“ turskog reditelja Ahmeta Bojasoglua (Ahmet Boyacoglu).
“Crno i belo“je priča o slikaru burne prošlosti, koji je žestoko privržen svojim idealima, i ne želi da se skrasi uprkos tome što ima sedamdeset godina, o advokatu koji je napustio posao nakon pretrpljenog srčanog udara i teži mirnom životu, o lekaru koji je razočaran u profesiju i koga žena odbacuje i o ženi koja je na prvo mesto stavila karijeru.
Reditelj Ahmet Bojasoglu je završio medicinu na Univerzitetu u Ankari i radio je kao hirurg 20 godina. Bio je član izvršnog komiteta Međunarodnog filmskog festivala u Ankari, a trenutno je generalni sekretar Festivala na točkovima i predsedavajući Ankara filmskog udruženja.
Večeras će u Dunavskom parku u Novom Sadu, van konkurencije selekcije “Nacionalna klasa“, biti prikazan film “Zduhač, znači avantura“ reditelja Milorada Milinkovića.
Petog dana festivala će biti prikazan i film “The show must go on“ hrvatskog reditelja Nevia Marasovića u okviru selekcije “Balkan box“ , u kojoj se prikazuju filmovi reditelja sa Balkana.
Publika u Novom Sadu će 22. juna, u okviru selekcije debitantskih filmova “Hungry days“, moći da pogleda film “Potraga“ Marine Deak iz Francuske, kao i ostvarenje “Iznad nas je samo nebo“ Jana Šomburga iz Nemačke, koji će biti prikazan u selekciji “360 stepeni“.
U selekciji “Nobarcode“, koja je posvećena modernoj kulturi i svetu kome pripadamo, večeras će biti prikazan film “Roberto Savijano: u senci smrti“ rediteljke Elise Mantin, koji prati Savijana u njegovom dnevnom životu i borbama, nakon što je objavljena njegova knjiga , a film stekao uspeh širom sveta.
Takmičarska selekcija “Up to 10.000 bucks“ 22. juna će predstaviti filmove autora Vojina Vasovića, Ivana Stojiljkovića, Irene Škorić, Predraga Bambića i Yaelle Kayam.
U okviru “Omaža filmskim autorima“publika u Novom Sadu danas će imati prilike da vidi filmove “Kuća“ Šarunasa Bartasa, “Prokletstvo“ Bele Tara, “Vrane“ Dorote Kežežavske i “Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića u kome igra Velimir Bata Živojinović.
Na Festivalu Sinema Siti u Novom Sadu će do 25. juna biti prikazano 150 ostvarenja u 15 programskih selekcija.

 

Premijera filma “Beli, beli svet“ u Boru *Medija centar Bor*

Share

Ostavite odgovor