);

Bor: Karavan nauke „Timočki naučni tornado“- TNT 2013.

Bor, Zaječar, Negotin, 6. novembar

Tehnički fakultet u Boru, Muzej rudarstva i metalurgije, Društvo mladih istraživača Bor i Osnovna škola“Dušan Radović“ organizuju naučni karavan “TIMOČKI NAUČNI TORNADO – TNT 2013.”  i Drugi festival nauke u Boru. Ovi programi se realizuju povodom Svetskog dana nauke, a u okviru programa „Ekološki dani Bora 2013.“ i programa razvoja ekološke svesti „OPLANETI SE!RECIKLIRAJ“. Timočki naučni karavan – TNT 2013. podržao je Centar za promociju nauke Srbije.

Kao deo naučnog karavana biće organizovana izložba „Tajni svet minerala i metala“ 14. novembra u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, a narednog meseca i Zaječaru i Negotinu. U holovima osnovne škole „Dušan Radović“ biće 16. novembra 2013. (subota) u vremenu od 10 do 16 sati organizovan Drugi festival nauke „Naučni tornado“ u cilju promovisanja prirodnih nauka kod dece i mladih, buđenja interesovanja za ove nauke i predstavljanja nauke na zanimljiv i privlačan način. Manifestacija se organizuje i u okviru programa Profesionalna orijentacija kako bi učenicima skrenuli pažnju i na mogućnosti koje pružaju prirodne nauke. Narednog meseca mini festival nauke biće organizovan i u Zaječaru.

U okviru Festivala 16. i 17. novembra u sportskoj sali OŠ „Dušan Radović“ gostovaće PLANETARIJUM Centra za promociju nauke Srbije, koji će za dva dana realizovati ukupno 10 prezentacija.

U realizaciji Drugog festivala učestvuje 20 institucija iz Bora, Zaječara i Negotina, oko 250 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, i oko 110 odraslih (nastavnika, profesora, demonstratora..). Biće izvedeno 150 različitih ogleda, demonstracija i prezentacija. Neki od ogleda/demonstracija: Kosmička raketa, Kartazijanski gnjurac, Biobaterija, Mađioničar, Svetleća mašina, Ljigavac, Lava lampa, Cveklina duga, Tajni mikrosvet, Insekti grančice, Pronađi zakopano blago, Testiraj svoja čula, Energija vetra, Vulkan, Slonovska pasta, Upoznajte nebo, otkrijte svemir!, Magično jaje, Magično mleko, Lebdeći leptiri, igrce „Time War – Danger Zone“  i  „EcoShooter“, Solarni suncokret, Nevidljivo pismo, Mlečna duga, Kameleon, Art reciklaža, Pena parti, Duh iz boce, Veseli pasulj, Čudesni balončići, Solarni panel od limenki….

Prvi festival, sa oko 80 različitih ogleda, demonstracija i prezentacija, uspešno je organizovan 10. novembra 2012. godine u Boru i izazvao je veliku zainteresovanost učesnika i drugih posetilaca.

Donatori Karavana nauke su Rakita Eksplorejšn doo Bor, Opština Bor – Kancelarija za mlade, Kompjuter centar Bor, Grafomed… a medijski sponzori Regionalna televizija Bor, TV Sezam, Medija centar Bor i IST medija Bor.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !