);

ZC Bor: Kako se zaštiti od Lajamske bolesti

Bor, 8. april

Autor: M.P.

Povodom obeležavanja Svetskih dana zdravlja (7. april) i fizičkog kretanja za zdravlje (6. april), Zdravstveni centar Bor i Zavod za javno zdravlje“Timok“ Zaječar juče su u borskoj biblioteci organizovali niz prezentacija i prateći program. Centralno predavanje o lajamskoj bolesti održala je dr Javorka Stankulić, spec. epidemiologije u ZC Bor. Reč je o infektivnom oboljenju koje se najčešće javlja ubodom krpelja ili drugog insekta. Najbitnija je preventiva. S obzirom na dolazak lepšeg vremena i mnogobrojne izlete u prirodu, dr Stankulović je upozorila na šta sve treba obratiti pažnju i kako se pravilno odstranjuje krpelj i tako sprečava izlučivanje bakterije i pojava opasne lajamske bolesti.

Kako regulisati povišeni holesterol, prezentovala je Ksenija Stepanović, učenica IV razreda borske Gimnazije.

– Povišeni holesterol je danas veoma zastupljena kao bolest. Zato treba obratiti pažnju na ishranu koja treba da bude zasnovana na namirnicama biljnog, a ne životinjskog porekla. Bitno je i voditi računa o tempu života i baviti se fizičkom aktivnošću, rekla je Stepenovićka koja je i član Regionalnog centra za talente Bor.

 ZC Bor je dodelio tradicionalne nagrade za najbolje likovne radove predškolske dece Ustanove „Bambi“. Tema je bila “Ujedi insekata”.

Lekari Centra za pružanje preventivnih usluga  ZC Bor su u Narodnoj biblioteci besplatno merili krvni pritisak i šećer u krvi.

Društvo mladih istraživača ove dane obeležava u sklopu Ekoloških dana Bora.

Оставите одговор