);
Breaking News

14. Sabor na Kadibogazu. Sve je isto lepo, samo je novo – novi granični temeljac

Bor, Knjaževac, 21. jul

Autor: B.F.

Foto: B.F.-M.P.-Z.D.

I 14. Sabor na Kadibogazu, između Srbije i Bugarske, dva pogranična sela Novo Korito i Salaš, dve opštine, Knjaževca i Belogradčika, protekao je, minulog trodnevnog vikenda, u znaku postavljanja kamena temeljca za novi granični prelaz. Ova tradiconalna međunarodna manifestacija okupila je više hiljada Srba i Bugara koji su uživali u kulturno-zabavnom programu, druženju, pazarivalo se, veselilo… Mihail Mikov, predsednik Narodnog Sobranja Bugarske i Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike presekli su vrpcu za temeljac graničnog prelaza.

Ministar Antić je naglasio da je prijatno iznenađen susretom građana dve susedne države i to je najbolji dokaz za svaku buduću saradnju. Izgradnjom puta sa obe strane je velika razvojna šansa koja će preporoditi ovaj siromašni kraj. Mihail Mikov naglasio je da je Bugarska več izdvojila novac za ovaj projekat i da će konačno Novo Korito i Salaš dobiti savremeni izlaz u svet.

Jovan Isakov, jedan od osnivača i nastavljača Sabora rekao je novinarima da je reč o autoputu (15 kilometara sa naše strane) koji će mnogo značiti i za rumunske turiste kojima je to najkraća saobraćajnica ka jugu i Grčkoj. I Vladan Radovanović, predsednik Organizacionog odbora podsetio je da u Knjaževac godišnje dolazi 25.000 turista i da će novi granični prelaz i za njih biti od koristi.

U kulturno-umetničkom programu smenjivale su se folkorne grupe, nadmetali su se sportisti, pod šatrama su nastupali estradni umetnici.

Ljubica i Đorđe Ignjatović iz Novog Korita, iako su zagazili u devetu deceniju života, među prvima su stigli da probaju bugarske đakonije i hladno pivo. Došao im je i sin Toplica iz Slovenije, čuveni dizajner svetskog glasa za plastiku i staklo i – častio celo društvo Timočana.

-Ovo su moji najmiliji. I seljaci, i novinari, i političari. Dođite u drugoj polovini oktobra u Korito na našu Šipurijadu. Poslednje dve, tri godione uspeli smo da omasovimo proizvodnju šipurka u Timočkoj krajini. Korist je ogromna, a tek, kad se otvori put i granica “proradi”, podići ćemo i prve industrijske pogone. Zablistaće naš Budžak i cela istočna Srbija – govorio je Toplica, srećan što je u zavičaju, među svojima.

Njegova majka Ljubica pričala je kako se nekad u Koritu sejalo i kopalo, sad se, eto, lakše privređuje. Sin je stigao iz daleka, pa hajde da se malo odmore “na vašaru”.

Sokobanjci su stigli sa folklorom, Knjaževčani sa pesmom i igrom i sportistima, Borani sa mladim i starijim igračim na čelu sa Borom Stankovićem, iz Rgotine kod Zaječara pred glavnom binom je 84-godišnji Šane Kojić, iz Zlota kod Bora pun autobus penzionera zakrilio je Kadibogazom, pod najvećom šatrom pevao je Halid Muslimović, pilo se i mezilo kao u najboljim danima.

Ministar Antić bio je oduševljen. Njegovi domaćini iz Knjaževca vodili su ga na vruću jagnjetinu i hladno roze iz čuvene staroplanisnke Vinarije Jović. Ministar pokazuje sliku: Timok teče ispod legendarnog mosta. u “Srpskoj Veneciji”.

-Tako je, nije ovo moj dar, ovo je za mog šefa, Dačića. Ja sam njegov drug, nek se na daleko čuje… Prvi put sam ovde, narod se raduje, divan je dan…

Dušan Đurić iz Novog Korita došao je sa celom pordicom. Ostavio je seno u polju i stoku u staji. Neka čekaju, Sabor se ne propušta. – Samo da vam kažem: prvi kamen temeljac je postavljen još 1914. Da nije bilo rata možda bi danas sve bilo drugačije. Ne smeta, neka se bar sad ostvari želja mnogih generacija…

-Neponovljiv je “Kadibogaz” – rekla nam je novinarka iz TV Vidin. Naši su joj odgovorili: Vala i jeste! Dolazimo i idućeg leta. Sto posto.

Izmenjali su adrese, pali su poklončići, slikanja za uspomenu, leteli su osmesi i simpatije. Granični kamen niko nije ni pogledao.

Оставите одговор