);

Bor: Ekološki protest

Bor, 21.09.2015.

Sa inicijatorm protesta, Irenom Živković, razgovarali smo o motivima da predloži i pozove sugradjane na ovaj Ekološki protestni skup preko svog facebook naloga, kao znak bunta gradjanske Srbije.

Hoću zdravu decu u Boru koji će da živi!

Moj deda je bio rudar. Poginuo je u rudniku. Moj otac je celog zivota radio u Topionici. Guši se sada od astme. Moj stric, moj ujak, moja tetka…Ja sam borsko dete. Rodjena sam i odrasla u Boru. Volim moj grad. Bor je srpski gigant. Bor je izgradio ceo Beograd i pola Crne gore i pokrio sve makedonske zemljotrese. U Bor se nekada dolazilo trbuhom za kruhom. Zato u Boru ima svih naroda. Žao mi je što je Bor opljačkan i ostavljen da umre. Bor nazivaju „grad bez ljudi“. Bor moram da objašnjavam zaječarskom gitarijadom, kad me pitaju odakle sam. Iz Bora se godinama samo iznosilo. Iz Bora su izvezeni kamioni pred bombardovanje. Bor su pustošili. Bor je imao pre trideset godina ono sto neki gradovi jos uvek nemaju. Bor leži na bakru i zlatu. U Bor se sada dovozi najgori otrov iz Evrope. U Boru sada ne moze da se diše. U Boru ljudi finansijski tesko žive. Zato borani cute. Radnici RTB-a se truju u prvim redovima, ali ćute-jer od te plate hrane svoju decu. Ali,sve to može drugaćije. Premijer je na otvaranju Nove Topionice dao obećanja. Znači da je mogucć. Ja samo tražim odgovornost i tražim ispunjenje obecanja. Kažu: Dok se dimi-dobro je. Oduvek se tako kaže u Boru. Da, da  dobro je ali mi ne moramo da preradjujemo taj otrov. Imamo svoje resurse. A i velike pare su otišle da bi se sprečilo da otrov dospe u vazduh. Tražim odgovornost! Molim ljude da traže isto…

Rudari su oduvek imali taj pozdrav „SREĆNO“.

Pa…Srećno nam bilo.

Rekla je za redakciju, našem novinaru Irena Živković i dodala:

Tekst za plakat sam pisala uz kafu na brzinu. Slikala prvi oštampani primerak i stavila na fejs. Rekli su mi, oni koji se razumeju, da nije dobro odradjeno. Ljudi, ja ne znam kako se vode kampanje niti kako se organizuju ovakvi skupovi. Ja sam prvi put u ovako nečemu na ovakav način. Ja nisam političar. Moje namere su čiste. Tražim odgovore, ne tvrdim, ne optuzujem. Topionica treba i mora da radi! Pitanje je kako?Ovako ne treba. Hoću odgovornost i ispunjenje datih obećanja. Pozivam vas da dodjete. I pozivam rukovodstvo RTB-a da preuzme odgovornost i da stane pred ljude ovako kako ja stojim. I da daju odgovore.

Dim kao pri prvobitnoj eksploataciji!

Borani su bili strpljivi i slušali stalna obećanja: Dajte nam još mesec dana, pa tri pa šest dok se uhodamo !  Nisu čak ni organizovali pomen na Prvu ekološku bunu.

Prva Ekološka buna u Krivelju 1935. godine 

Ove godine se navršava 80 godina od prve i jedinstvene u Evropi a možda i u svetu „Ekološke bune“ koju su neki nazvali „Vlaškom bunom“ zbog pretežno vlaške populacije koja je učestvovala u ovom protestu..

Na Đurđevdan 1935 godine se je u Boru odigrao, do tada u svetu nezabeležena buna naroda koja je ugušena u krvi. Prvi organizovani bunt protiv trovanja bio je na ovim prostorima izazvan ekonomskim razlozima. U maju 1935. godine počela je poznata Vlaška buna. Nekoliko hiljada seljaka iz okolnih sela, među kojima je bilo i mnogo radnika u rudniku, okupilo se ispred opštinske zgrade u Boru i zahtevalo da im uprava rudnika isplati naknadu za uništenu letinu. Štrajk je samo delimično uspeo, ali su štrajkači imali i ljudsku žrtvu, policija je ubila jednog poljoprivrednika iz Krivelja  – Iliju T. Dragulovića .

Vlasnici rudnika su naredili tadašnjim rukovodiocima da zamajavaju radnike i seljane a da nešto, što moraju i plate. Takva politika vodi se i danas. – reče nam mr Dragomir Dragić, jedan od vrednih hroničara Krivelja

A kako je danas? Kako i šta dišemo danas? Pita se i  objašnjava Irena Živković i pokazuje na prikaz mernih stanica Agencije za životnu sedinu:

18.09.2015. u 8:30h, u mernoj stanici Bor – institut RIM , zabeležena koncentracija sumpordioksida (SO2) 2182.0 mikrograma /m3 vazduha, azotdioksida (NO2)  39.9 mikrograma/m3, azotmonoksida (NO) 16.1 mikrograma/m3, ugljenmonoksida (CO) 0.2 mikrograma/m3 vazduha; u mernoj stanici Bor – G.Park2 je (SO2) 1716.2 mikrograma/m3 vazduha!!!!

Podsećam da je po uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha , TV (tolerantna vrednost) , GV (granićna vrednost) + granica tolerancije (SO2) 125 mikrograma/m3 vazduha!!!!!  – dodala je Irena na kraju našeg razgovora.

Pored dima, ovih dana i prašina sa borskog i kriveljskog jalovišta zadaje posebne muke meštanima sela Oštrelj. Opasni oblaci prašine zasipaju mikronskom česticama polja oštreljskih domaćina.

Ostrelj prasina

Ako dodamo „mrtvu“ Borsku reku, koja zadaje muke meštanima sela Slatina, a svoj sadržaj preko Timoka odnosi u Dunav, pitanje je kolika je proizvodna cena bakra a kolika ekološka katastrofa istoka Srbije. Uništavajući životnu sredinu i „raubujući“ rudna ležišta danas, zaboravljamo na budućnost! Ova „menažerska“, penzionerska grupa direktora ionako nema svetlu budućnost a svoju decu je već debelo zbrinula u Beogradu, Americi, Kanadi, Londonu, Španiji i ko zna gde već … Bor i „deca dima“ njih ne interesuju. Svaki novi dan na „prestolu“ njima mnogo znači.

Borska reka
Borska rека

Inspektori, Ministarstvo poljoprivrede i zaštitu životne sredine, pa i Vlada, lukavo, ovaj deo svoje teritorije i ne spominju u izveštajima. Cena ćutanja je plaćena socijalističkim kadrovicima i kadrovima na druge načine (npr. Dunav osiguranje, kupovina nafte i naftinih derivata i sl. Mnogo para je u igri !). Poznata metodologija direktora koji tako opstaje kroz mnoga kadrovska sita različitih Partijskih kadrovika. Nekako ga uvek spasu novi gladni političari i Borsko zlato kome ne mogu da odole. A raja, raja se prodaje u bescenje … Rudarski je ovo kraj … SREĆNO!

Оставите одговор