);

Dom omladine na vidiku

Bor, 17.12.2017.

TRI GENERACIJE, ZA BUDUĆNOST NACIJE

Mladi u centru okupili mlade borane i formirali nevladinu organizaciju DOM OMLADINE.

„Dom omladine je tokom predstojeće aktivnosti animirao veliki broj nevladinih organizacija. Sa 23 organizacija potpisan je sporazum o zajedničkom korišćenju prostora budućeg Doma omladine“ istakla je Marija Perić, predsednik Doma omladine, govoreći na skupu organizovanog pod nazivom „TRI GENERACIJE, ZA BUDUĆNOST NACIJE“.

Predstavnici različitog starosnog doba, stavaraoci moderne opštine Bor u svojim diskusijama su istakli potrebu za postojanje institucije kakva bi bila Dom omladine.

Zvonko Damnjanović, predsednik Gradjanske čitaonice Evropa podsetio je da je opština Bor omladini nakon slične „borbe“ 1984. godine dodelila prostor u Domu kulture (Teatar – Dom omladine) a 1997. godine prostor za Omladinski savez i klub NVO u Novom gradskom centru (Tržni centar RUKI) i tada otpočela opremanje novog i za to vreme savremenog  DOMA OMLADINE u kapiji Bora od 1200 m2 sa internet centrom, koji nikada nije završen i ako je 2000 godine imao stepen gotovosti preko 85%.

Nijedno rukovotstvo opštine nakon 5-to oktobarske revolucije nije se ozbiljno bavilo omladinskim pitanjima a još manje završetku prostora za mlade u Kapiji Bora. Zato su mladi podsećamo ovog 5.0ktobra predali opštinskom rukovodstvu inicijativu sa 5.500 potpisa uz obrazloženje:

Kako je ovo najveća inicijativa građana u istočnoj srbiji od 2000. godine do danas, želeli smo simbolično da je predamo baš na ovaj dan. Tada je i demokratija došla u našu zemlju, tako i mi želimo se napokon glas mladih čuje i poštuje. Da zajedno kroz međugenerecijsku saradnju stvaramo bolji Bor i podsticajno okruženje za sve, a ne da teramo ljude odavde”.

Ovi hrabri mladi ljudi su dokaz da u zemlji u kojoj živimo ima još onih koji žele i imaju snage da nešto promene u svom okruženju i učine život u njihovoj zajednici kvalitetnijim nego što on trenutno jeste.

Danas je opština spremna da omladini vrati na korišćenje stari DOM OMLADINE, odnosno bivšu zgradu TS koja kao ruina stoji više od jedne decenije.

Podsetimo inicijativa “Mladi u centru” potekla je iz udruženja Srbija u Pokretu, koje je za svoju ideju pribavilo ozbiljnu podršku lokalne zajednice, kao i podršku iz Beograda.

Kroz desetine aktivnosti podrška je stigla u pisanom obliku od 5.500 građana koji su dali svoj potpis da žele osnivanje Doma omladine Bor, brojna udruženja koja rade sa mladima i za mlade, udruženja roditelja i penzionera, srednjoškolski parlamenati, a podrška je stigla i iz nacionalnog parlamenta/Skupštine Srbije, gde je čak 12 poslanika iz različitih opcija izrazilo želju da priča o našim mladima kao primer dobre prakse aktivizma u Republici Srbiji. Ovu inicijativu podržalo je u pisanom obliku 2/3 odbornika u lokalnom parlamentru, kao i sam predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić.

 

 

 

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !