);
Breaking News

RUŠE MUZEJ, GRADE KANCELARIJE

Nastavljeno najdrastičnije skrnavljenje borskog Parka – muzeja

Mesto kesponata sBez obzira što se Muzej rudarstva i metalurgije i Zelena stranka u Boru već više od godinu bore svim legalnim sredstvima da se zaustavi uništavanje jedinog Parka-muzeja u  ekološki stradalom gradu bakra, izgleda da su neki opštinski moćnici i , u najvećem broju, advokati, volšebni vlasnici parcela za gradnju kancelarija,  apsolutno nedodirljivi. Oni i dalje, nasuprot svim apelima i protivljenju Muzeja koji od  postavljenja parka 1997. godine gazduje tim prostorom, nastavljaju  gradnju kućica koje , naočigled svih građana, narušavaju ceo ambijnet . Štaviše, neki od advokata su pokrenuli sudski postupak protiv Slađane Đurđekanović Mirić, direktorice Muzeja rudarstva koja se na  ovako drzak način narušavanja gradskog izgleda i uništavanja zelenih porvšina žalila  pojedincima i institucijama od opštine do Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i ministarstva kulture Srbije.

Djurdjekanovic s-Park-muzej je delo stručnjaka borskog Instituta za bakar, a otvoren je povodom 50-godišnjice proglašenja Bora gradom.  To je jedina takva muzejska postavka na otovorenom u Srbiji. Rudnici bakra izdvojili su značajan novac da se  30 eksponata najpre postavi,  a potom da se „ dopuni „  i ogromnim bagarom sa Površisnkog kopa rudnika „Veliki Krivelj“. Opština je dvaputa do sada plaćala farbanje eksponata i  održavanje parka. Neshvatljivo je da se opštinski moćnici danas pridržavaju nekog Regulacionog plana od pre više godina po kome  je raspisan konkurs za dodelu placeva za gradnju 16 advokatskih kancelarija. Verujem da niko , sem njih, nije imao pojma da je reč o građevinskom zemljištu u srcu grada i  jedinom gradskom parku- objašnjava Durđekanovićeva.

Pajic sMiroslav Pajić, predsednik Zelene stranke podnosio je i prijave sudu, žalio se ministru za ekologiju, pisao pisma na sve strane i najzad se obaratio Draganu Markoviću, predsedniuku Skupštine opštine Bor.
-On je jedini u sadašnjem rukovodstvu u  kojeg građani imaju poverenje. Iako je od pre dva meseca na toj funkciji verujemo da će preduzeti što je u njegovoj moći. Neki opštinski načelnici previše su uzeli vlasti u svoje ruke gledajući lični interes, što je nedopustivo. Sramota je da uništavamo i nagrđujemo jedini park-muzej zarad inetresa advokata koji su , saznavši da će se na tom mestu graditi zgrada Opštinskog suda, potrčali da  se Ulaz Park muzej sblagovremeno  „skuće“. Pre neku noć neko je , uz izuzetne napore, rasturio čeličnu i betonsku konstrukciju postamenta na kome je bio jedan od rudarskih eksponata. Za  čas je podignut temelj, a  pneumatski utovarivač rude prebačen preko puta. Žalosna je to slika. Zar zato na ulazi piše Srećno. Uostalom, uz Srećno je već sagrađen objekat koji odudara od bilo kakvog arhitekstonskog rešenja i plana- naglašava Pajić.

Temelj sBranislav Rankić, predsednik opštine izjavio je da  njega jedino inetersuje zakon i ako je sve po propisima on je tu nemoćan, mada lično smatra da je ruženje parka necivilizacijski čin.
Da nesreća bude veća, nije gradski park jedina zelena površina koja je ovih dana na udaru biznismena i njima sličnih. Na drugoj strani, u gradu je najmanje 50 praznih lokala, najviše u vlasništvu JP za stambene usluge. Oni nisu blizu ni stare ni planirane zgrade Suda, tako da su nezanimljivi. Opština je, povrh svega, pre tri godine dodelila 60 besplatnih placeva za privatno preduzetništvo. Za sada je jedino sagrađen hotel „Albo“ sa 80 postelja u Novom gradskom centru. Neki placevi u gradu su veličine i do 40 ari, s tim što je firma navodnog američkog biznismena Simona Benara dobila, preko puta aerodroma, čak 15 hektara za gradnju 33 fabrike. Zasad ni pola cigle nije stiglo do tog placa, niti će, već je izvesno, ikada  kontraverzni biznismen i dolar uložoiti u Bor.  Još se ne zna da li će njegov zastupnik, jedan poznati  advokat, nešto više učiniti, jer, iako je rok prošao, zemljište još nije vraćeno.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !