);
Breaking News

CRVENOARMEJCI U ZLOTU 1944-2009.

FILMNovi dokumentarni filmovi Kompjuter centra-Medija centra Bor

Novi borski Medija centar, nakon promocije filmova o soluncima i stradanju slavne Timočke divizije septembra 1914, završio je 20-minutni dokumentarni film o nedavnoj poseti ruskog ambasadora Aleksandra Vasiljeviča Konuzina Zlotu, selu u kojem je, početkom oktobra 1944.,  poginulo 72 crvenoarmejca  boreći se protiv fašističkih okupatora. Autor filma, novinar Brana Filipović kombinovano je ratni vihor sa današnjom zbiljom, praveći distancu od 65 godina nakon izgibenije u ataru Zlota i sadašnjeg sećanja na taj krvavi događaj. Zloćani su, u saradnji sa Ambasadom Rusije i boračkim organizacijama, postavili spomen-ploču u spomenički prostor u centru sela. Bio je to povod i za dolazak ruskih prijatelja i zvaničnika i svečanost koja je začinjena i velikim jubilejom: obeležavanjem 170-godišnjice postojanja OŠ „Petar Radovanović“.
Uz Filipovića, kao stvaraoci filma, pojavljuju se i vrsni snimatelj Bane Salijević i montažeri Dragan Popaz i Darko Lađević. Organizator celog posla je mr Zvonko Damjanović.
Očekuje se da film bude prikazan u boračkim organizacijama širom Timočke Krajine, na lokalnim TV stanicama i u Rusiji.
-Za poslednja četiri meseca iz naše produkcije izašao je i 35-minutni film o Zdravstsvenom centru Bor, kao i polusatna filmska priča „Rogljevo, i zemlja, i raj, Ljube Radosavljevića“.Uskoro ćemo snimiti i dužu reportažu sa jednim od najzaslužnijih borskih rudarskih stručnjaka i eksperata u toj oblasti. Ipak, najviše truda je uloženo u stvaranje elektronskog izdanja knjige „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika“. Istovremeno, štampali smo tri broja „Timočkog borca“, lista boračkih organizacija istočne Srbije. Polažemo i velike nade u naš sajt mc.kcbor.net–kaže Zvonko Damnjanović, direktor Kompjuter centra-Medija centra Bor dodajući da je uspešno završena Letnja novinarska škola i da je održano više turističkih, privrednih i sportskih promocija.

O.Hadžić

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !