);

OTVOREN DOM SRPSKO- RUMUNSKOG PRIJATELJSTVA

U Brestovačkoj banji kod Bora

secenje vrpce dvorac sRekonstruisani dvorac dinastije Karađorđević, od danas i Dom srpsko-rumunskog prijateljstva, otvorili su Branislav Rankić, predsednik opštine Bor,  i ambasador Rumunije u Srbiji, Jon Makovej.

Ruinirani dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačkoj banji, sagrađen 1856. godine, u potpunosti je renoviran i danas svečano promovisan u Dom srpsko-rumunskog prijateljstva. Govoreći na otvaranju, Branislav Rankić, predsednik opštine Bor rekao je da je zdanje godinama bilo zapušteno i da je zahvaljajući donaciji EU od 357.000 evra približno dovedeno u prvobitno  stanje. Jon Makovej, ambasador Rumunije u Srbiji, presecajući vrpcu, naglasio je da su građevinu u tadašnjem evropskom stilu podigli supružnici, knez Aleksandar i rumunska princeza, kasnije i kraljica Jugoslavije,  Marija . Oni su i začetnici velikog prijateljstva dve susedne zemlje , prijateljstva koje će uvek trajati.

Dvorac sDvorac je namenjen za prijem delegacija i gostiju opštine Bor, a kao  zaštićeni spomenički objekat koristiće se i za kulturno – turističke manifestacije, prevashodno  izložbene postavke. Sala u prizemlju namenjena je za venčanja. U potkrovlju su četiri sobe, a na drugom spratu dva apartmana. U ostalim prostorijama smeštena je biblioteka, stalna postavka predmeta i dokumenata iz vremena dinastije Karađorđevića i klub umetnika.

Dvorac je ukupne površine 450 kvadrata.

B.F.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !