);
Breaking News

Ruina ponovo dvorac

U BRESTOVAČKOJ BANJI REKONSTRUISANO ZDANJE DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ

Izvor: Glas javnosti

BOR – Ruinirani dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića, sagrađen 1856. godine u Brestovačkoj banji kod Bora, u potpunosti je renoviran i svečano je promovisan u Dom srpsko-rumunskog prijateljstva.
Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, kaže da je zdanje godinama bilo zapušteno, ali je zahvaljujući donaciji Evropske unije od 357.000 evra približno dovedeno u prvobitno stanje.
Jon Makovej, ambasador Rumunije u Srbiji, naglasio je da su ovo zdanje u evropskom stilu tog vremena podigli supružnici knez Aleksandar i Marija, rumunska princeza, a kasnije i kraljica Jugoslavije. Oni su i začetnici velikog prijateljstva dve susedne zemlje.

Dvorac je namenjen za prijem delegacija i gostiju opštine Bor, a kao zaštićeni spomenik koristiće se i za kulturno – turističke manifestacije i izložbene postavke. Sala u prizemlju namenjena je za venčanja. U potkrovlju su četiri sobe, a na drugom spratu dva apartmana. U ostalim prostorijama smeštena je biblioteka, stalna postavka predmeta i dokumenata iz vremena dinastije Karađorđević i klub umetnika. Dvorac je ukupne površine 450 kvadrata.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !