INSTITUT VRATIO 200 RADNIKA KUĆI ZBOG HLADNIH RADIJATORA

Sneg i led „okovali“ radijatore u Boru

Institut za bakar sRukovodstvo borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju vratilo je jutros, posle sedam sati, svih 200 radnika kući, jer su radijatori, kao i prethodnih dana,  bili hladni, a uslovi za rad nepodnošljivi. Grejanja, u svih 12.000 stanova i kuća, kao i u ostalim službenim i radnim prostorijama, od početka grejne sezone – nije bilo.  Radijatori su, u pojedinim delovima grada,  za kratko, bili jedva mlaki, ali to se nije moglo nazvati podnošljivim.
Branislav Rankić, predsednik opštine  još jedanput je, zbog haosa sa grejanjem, optužio već bivši menadžment JP Toplana na čelu sa smenjenim direktorom Draganom Nikolićem:
-U Toplani se događaju sabotaže. Ubeđen sam da ima i političkih smicalica, jer ja sam radikalski predsednik. Neblagovremeno je raspisan tender za nabavku uglja, ugovori sa rudnicima tek ovih dana se potpisuju, uočava se i zastoj u železničkom prevozu, zima je dočekana bez trunke energenata. Mesecima rukovodstvo Toplane upozorava na pojavu čudnih bakterija u izmenjivačima toplote koje „jedu“  nove čelične cevi, zahtevaju se novi krediti za remonte i nabavke opreme, novac se sumnjivo troši, nema podataka o radu. Do 15. oktobra niko u opštini nije obaveštavan da li će i kad početi grejanje.
Bor pod snegom sU Boru je juče ujutru /utorak/ , nakon još jedne  prespavane noći u hladnim stanovima, uočeno nezadovoljstvo na svakom koraku. Iz Instututa za bakar najavljuju da će, zbog današnje pauze u radu, pretrpeti nemalu materijalnu štetu i za to najdirektnije okrivljuju opštinsko rukovodstvo, jer je Toplana javno preduzeće. Iz pojedinih političkih partija, u prvom redu LDP-a i SPO zahtevaju najhitnije ostavke opštinskih čelnika, prinudnu upravu i raspisivanje izbora. Grad i opština su u finansijskom bankrotu i gotovo ništa ne funkcioniše kaka valja i treba. Česti su protesti zbog kašnjenja zarada u javnim i   društvenim preduzećima , neke ustanove su likvidirane, pa ponovo osnovane, direktori se preko noći menjaju i postavljaju. Međusobna optuživanja, uglavnom na relaciji opština – Toplana, samo zavaravaju javnost, a na lagerima nema ni gram  uglja. Đacima su i juče časovi trajali 30 minuta.Zbog bolesti respiratornih organa i jakih prehlada.
– Tokom noći stigla su dva kamiona uglja iz „Bogovine“. Ugovori su pred potpisivanjem sa „Resavicom“ i „Sokolom“, sa „Kolubarom“ je već sačinjen sporazum- kaže Milutin Simić, v.d. direktor JP Toplana.
– Ne branim direktore, ali gde je odgovornost predsednika opštine i ostalih funkcionera. O čemu brinu upravni odbori. Raniji predsednik UO Toplane javno je podneo ostavku naglašavajući da to čini zbog lopovluka i kriminala u toj firmi. Na sednici SO o tome niko ni reč nije progovorio- ističe Dragiša Trujkić, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata.
Bor pod snegom 2 sDragan Aleksić, predsednik sindikata RTB-a Bor smatra da su se pojedinici u lokalnoj vlasti osilili verujući da imaju podršku iz Beograda. Zato će se od Vlade Srbije zahtevati da preduzme najrigoroznije mere i spreči dalje propadanje Bora. Ukoliko se to najhitnije de dogodi, sindikati će, zvanično je saopšteno, izvesti građane, radnike i penzionere na ulicu. Jer, aktuelno opštinsko rukovodstvo „nije kadro ni voljno da bilo  šta promeni“.

Kotlovi na kolubarski ugalj

-Ortodoksna je glupost ili svesno plasirana laž  da kotlovi Toplane ne mogu da počnu da rade bez kolubarskog sušenog uglja. Oni koji to izjavljuju treba da dobiju otkaz o radu, jer javno priznaju da ne poznaju svoj posao. Neshvatljivo je i to kako su bakterije nepoznatog porekla „pojele“ izmenjivače toplote. Za to je najdirektnije krivo tehničko rukovodstvo- napisao je i potanko obrazložio u pismu javnosti  mr Bojan Drobnjaković.

Opština vraća kredite

Toplana je za struju i energente dužna oko 400 miliona, ali u januaru stiže i otplata prošlogodišnjeg kredita od 167 miliona dinara. Ne treba zaboraviti ni tek  /jedva / dobijeni kredit od 60 miliona dinara za nabavku uglja. Bilo je i ranijih kredita koji se otplaćuju. Na pitanje donedavnom direktoru Draganu Nikoliću ko će od januara iduće godine vraćati novi, veliki kredit, lakonski je odgovorio – opština, jer ona je bila bankarski garant. Odbornici SO su nedavno odborili i povećanje cene grejanja / tokom cele godine / od 35 odsto. Istovremeno, opštinska kasa duguje poveriocima 220 miliona , pa i Toplani za grejanje 70 miliona dinara.
U Toplani  je danas zaposleno 160, a pre osam godina radilo je 60 radnika.

Plate za tenis

U Toplani se redovno primaju prosečne plate  od 37.000 dinara. Tako je bilo i celih godinu dana dok im je žiro-račun bio blokiran. Pojedinci imaju i velike razlike u zaradama, tako da prosek nije toliko važan. O neradu je zasad javno govorio jedino predsednik opštine Branislav Rankić saopštavajući da ima informaciju da se u Toplani u radno vreme „zagrevaju“ igrajući stoni-tenis.

B.F.

Share

Ostavite odgovor