NE SAMO OSTAVKE, GOSPODO OSIONA…

Povodom /ispravne/ odluke sindikata da organizuje proteste građana

sindikat plakat sDragiša Trujkić i opštinski sindikat i ovoga puta staju na čelo promrzlog, uplašenog, osiromašenog i zbunjenog naroda, mada se širi bunt od partija i kompletne političke opozicije i nije mogao očekivati. Jer, ni oni više ne uživaju ugled ni u svom sokaku, a nekamo li u gradu i opštini. Do juče su u istim foteljama sedeli i socijalisti, demokrate i još poneki, a danas, kobojagi, izigravaju oštru opoziciju. Nikolićevi naprednjaci kao da mudro ćute, ne izjašnjavaju se, mada su se njihovi politički partneri već oglasili.
Opština je, konačno, na dnu dna. Ni danas nema grejanja iako su odgovorni najavili da će biti topliji radijatori i – više uglja za naredne mesece. Bez obzira šta se bude događalo oko Toplane i u opštinskim salama, poverenje građana je apsolutno izigrano. Opštinskom rukovodstvu na čelu sa Rankićem i Balaševićem malo ko više veruje, pa makar bili i u pravu u razjašnjavanju pojedinih zbivanja.Oni su danas ulepšali svečanost otvaranja hotela „Albo“ kako je i red, ali , da li im je bila prijatna zdravica pri pomisli da njihovim sugrađanima nije ni do čega, ne samo zbog hladnih stanova. Opštinski budžet je zaista bankrotirao, samo treba malo bolje analizirati njegov sadržaj. Javna preduzeća, sem Stambenog, nemaju ni jedan razlog da se ponašaju nonašlantno, tek opušteno.
Jučerašnji nastup pred novinarima Milutin Simića, novog direktora Toplane i jeste i nije bio ohrabrujući. Neće Milutin da govori o prethodnom rukovodstvu i javašluku, on gleda napred. Ipak, ne može se preći preko istina koje su dovele do katastrofe. Zašto je, na primer, novac od prošlogodišnjeg kredita isplaćivan i onima koji nisu bili u prioritetu. Ko je uticao na direktora Nikolića da  posegne za kreditnim parama na pogrešnu ili drugu, a ne prvu stranu. Zar taj novac nije dobijen za nabavku uglja i vraćanje starih dugova za struju u energente.
-Znate li, Simiću, kad je i u kojem iznosu poslednji put uplaćen dug za struju?   -Znam, 27. februara Elektrodistribuciji je uplaćeno samo 5.000 dinara. Sramota je to- odgovorio je novinarima.
Tender za ugalj kasno je raspisan, hladne i tople probe nisu ni mogle dab udu, jer nije bilo uglja, logično, da li je bilo valjanog remonta, zašto nema elktrovarilaca  u „zbiru“ od čak 170 zaposlenih / ta brojka je  juče prvi put saopštena/, ko je firma „Morava“ iz Niša, zašto je brdo  rizle prekrivenao sitnim ugljem da se narod ne bi dosetio šta se krije…- mnogo je pitanja bez pravih odgovora. Opština i Toplana predugo se prepucavaju kao da su „jetrve i svekrve“, a ne opštinske firme. Kao da Toplana nije opštinsko javno preduzeće? I sad se neko pita – zašto protesti? Ne samo protesti, neophodne su i krivične prijave. Gde je javni tužilac i gde je država da interveniše. Zar pisma s ukusom straha za sudbinu grada sa 40.000 stanovnika ne zanimaju ministre i Vladu? Ovo je direktna atak na zdravlje građana!
Simptomatična je, u sklopu opšteg, neveselog ambijenta, – na primer –  i odluika Komisije za sport / to je ona naprasna  tvorevina umesto Sportskog saveza / da se do kraja godine ne finansira superiligaš ŽRK Bor i to  s toplom preporukom da se novac potraži od opštinbskog dužnika Basena Bor. U potpisu, predsednik Komisije Zaviša Žurž. Kakva lakrdija sa elitnim sportom i sportom uopšte. Kakva drskost jednog člana opštinske Vlade; ironija, nestašluk, šta sve?Ova odluka, i ne samo ona, odvele su superligaša dva ranga niže i ko zna za koja vremena izbacila iz društva najboljih. U stvari, ovde kao i da se ne teži ka najuspešnijem, nego nejnižem, onom famoznom dnu-dna. E, moj druže Metovnički, rekli bi Slaviši sportski radnici ne samo iz Bora, nego i susednog Zaječara, i dalje, još dalje… Ovaj Žuržov čin nije za isterivanje krivica po slovu sudstva i tužilaštava, ali je  izvan svakog komentara po drugim osnovama i merilima. Čemu sve i dokle to? Zato u ponedeljak ne treba protestvovati samo zbog hladnih stanova i hotelskih i ostalih soba, nego i protiv Žurža i svih takvih i sličnih, preko noći, iuzniklih gorkih travki na ovom, sve manje srećnom i berićetnom, prostoru. Ako nam je dozlogrdilo sa  lošim grejanjem, napravdama i javašlucima, onda nam je previše i osionih direktora i opštinskih, u narodu, puno znanih BUDŽOVANA!

Share

Ostavite odgovor