Sindikat zahteva ostavke svih opštinskih funkcionera

U Boru počinju protesti protiv smrzavanja i propadanja grada

Bor sneg sOpštinsko veće Samostalnog sindikata u Boru izdalo je  danas saopštenje za javnost u kome poziva građane, radnike i penzionere da se u ponedeljak okupe ipsred opštinske zgrade na javni protest protiv „neodgovornog i nesposobnog rukovodstva zbog čijeg su javašluka  izostali elementarni uslovi za život i rad 40.000 stanovnika Bora“.  Opštinski čelnici su i najkrivlji za katastrofu u javnom sektoru. Najgore je, naglašavaju u Sindikatu, što u republičkoj Vladi ne preduzimaju odgovarajuće mere protiv opšteg haosa koji će dovesti do paralisanja svih vidova života. Ukoliko se ni posle protesta Vlada ne oglasi, nezadovoljstvo će biti radikalizovano i preneće se u Beograd.
Trujkic s-Dok se ceo civilizovani svet greje u stanovima  i živi u normalnim uslovima, građani Bora se smrzavaju i  bespomoćno gledaju propadanje javnih preduzeća i  ustanova, suočavaju se sa propadanjem najvećih privrednih sistema i lošom privatizacijom, siromaštvom i malverzacijama na svakom koraku. Ukoliko se najhitnije ne udalji aktuelna opštinska vlast, preti opšta katastrofa- ističe Dragiša Trujkić, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata.
Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor podržava kolege iz opštinskog sindikata naglašavajući da je sramota ko sve vodi grad i da je propadanje Bora  neodrživo. Vlada Srbije je dobila pismo borskih sindikalaca, ali, zasad, niko nije reagovao, mada je sve gore u svim društvenim oblastima.
Iako je novo rukovodstvo JP Toplana juče najavilo stabilizaciju grejanja, radijatori su mlaki ili hladni. Ni obećanja da  se neće plaćati nezagrejani stanovi ne pomažu, jer je kašnjenje  grejne sezone dovoljan razlog, smatraju u LDP-u, SPO , DS-u, sindikatima i u sve većem broju u skupštinama stanara, za proteste i zahteve da se smeni kompletno  opštinsko rukovodstvo na čelu sa radikalima, Vlaškom demokratskom strankom Srbije i Pokretom „Živim za Krajinu“ .
Iz DS-a juče su zahtevali da predsednik opštine Branislav Rankić objasni tvrdnju o kakvim je sabotažama reč u Toplani. I SPS  je zakazao konferenciju za novinare, a pretpostavlja se da će se i ova partija priključiti sindikatima, jer je u dosadašnjim istupima njenih zvaničnika izraženo ogromno nezadovoljstvo ponašanjem aktuelne vlasti, a protiv pojedinaca u Pokretu „Živim za Krajinu“ najavljene su sudske tužbe.

Likvidirali, pa ponovo osnovali
Skupština opštine je nedavno likvidirala JP Štampa, radio i film i centre za kulturu i sport, a potom ih, na brzu ruku, ponovo osnovala. U ranijem ŠRIF-u radilo je 80, sada je 30, u Centru za kullturu bilo je oko 40, sada je šest, a u Sportskom centru umesto 140, zasad je sa Tržišta rada stiglo 16 radnika. Kasnije će se broj zaposlenih, najverovatnije, povećavati. No, napravljena je, po oceni opozicije, nemala i ishitrena greška sa likividacijama, tako da se danas postavlja pitanje da li će , zbog zakonskih propisa, ŠRIF moći da se „transformiše“ u JP Radio-Televizija Bor.

Share

Ostavite odgovor