VIRUS SEJE SMRT

Sutra verovatno proglašenje epidemije gripa tipa A H1N1 u Srbiji

Epidemiolozi najavljuju da bi tokom sledeće nedelje, najverovatnije sutra, mogla biti proglašena epidemija gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije. Naime, više od 220 pacijenata smešteno je u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Užicu, koji su registrovani da su oboleli od novog gripa. Trenutno se na respiratorima nalazi šestoro pacijenata, po jedan u Užicu, Kragujevcu i Nišu, dvoje u Novom Sadu, dok je jednomesečna beba, koja je pre nekoliko dana smeštena na Institut za majku i dete u Beogradu, još u teškom stanju.

Međutim, niko od nadležnih ne zna tačan broj obolelih, ali slažu se da je broj daleko veći od 249 zvanično laboratorijski potvrđenih slučajeva.

– Razlog za malu zvaničnu potvrdu obolelih je taj što se većina zbog slabe kliničke slike ne obrati lekaru već grip preleži na nogama – izjavila je doktorka Goranka Lončarević, član radne grupe za suzbijanje pandemije.

Prema njenim rečima, do kraja prošlog meseca blizu 8.000 pacijenata imalo je simptome svinjskog gripa, ali pošto nemaju laboratorijsku potvrdu, doktorka Lončarević kaže da se ne može govoriti o zvaničnim obolelim.

– Tom broju dodaćemo i broj pacijenata koji su se tokom prošle nedelje javljali zdravstvenim ustanovama sa istim simptomima, tako da je i broj od 8.000 zastareo. Ponavljam da niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći koliko je zapravo obolelih – objasnila je Lončarevićeva i naglasila da se među decom od pet do 14 godina trenutno nalazi tri puta više obolelih u odnosu na celokupno stanovništvo.

Autor: Glas javnosti

Share

Ostavite odgovor