U red za staž

Preuzeto: Večernje novosti

Prvi zahtev za povezivanje radnog staža, odmah nakon što je Vlada Republike Srbije poslodavcima dala „zeleno svetlo“, u utorak je predalo preduzeće za proizvodnju autodelova iz Kragujevca „21. oktobar“, gde ima 355 radnika.
Ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisali su uputstvo kojim se propisuje kome se predaju zahtevi i po kom redosledu.
Za sada nije zacrtan krajnji rok do kada će trajati ova akcija, pa u nadležnim institucijama napominju da nema razloga za paniku. S obzirom na to da se procenjuje da će se u redu naći i do 300 firmi sa skoro 100.000 radnika, nisu poželjna ni odugovlačenja.
– Poslodavci mogu da biraju da li će predati zahtev za povezivanjem staža ili ne, ali je važno istaći da svi radnici imaju pravo da traže uplatu zaostalih doprinosa i da to mogu učiniti i sudskim putem – objašnjava Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra za rad. – To znači da poslodavac mora da im uplati doprinose, a sam bira način na koji će to učiniti: tako što će iskoristiti pomoć države u povezivanju staža, tako što će uzeti komercijalni kredit ili nekim drugim sredstvima.
Ukoliko se opredele za pomoć države, poslodavci se, kako je predviđeno uputstvom, prvo obraćaju Upravi za trezor „Stari grad“ na Obilićevom vencu u Beogradu, gde podnose zahtev za pozajmicom. Potom pribavljaju potvrdu kojom dokazuju da njihova firma ispunjava uslove za dobijanje ove državne pomoći, a potom se u Poreskoj upravi priprema obračun poreza i doprinosa za period za koji se povezuje staž. Posle toga može da potpiše ugovor o zajmu. Po parafiranju ovog dokumenta država uplaćuje novac PIO fondu, odakle se pokrivaju zaostali doprinosi radnicima.

OBAVEZNA GARANCIJA
Poslodavac ima obavezu da novac vrati u naredne četiri godine sa kamatom od 8,5 odsto godišnje sa grejs periodom od godinu dana. U međuvremenu moraju da dostave dokaze kojima garantuju da će vratiti novac. U uputstvu stoji da garancija može biti hipoteka na nepokretnosti privrednog subjekta, čija vrednost ne može biti manja od 150 odsto visine duga, zatim menica ili jemstvo drugog lica koje je vlasnik imovine, čija vrednost, takođe, ne može biti manja od 150 odsto visine duga.

Share

Ostavite odgovor