Kako decu zaštititi od gripa

Preuzeto: Blic On line

Kada dete dobije visoku temperaturu, malaksalo je i nema apetit, bez odlaganja ga treba odvesti pedijatru. Ne treba čekati niti jedan dan. Ako dete još i otežano diše, tada se već radi o teškoj kliničkoj slici. Od gripa ne možemo pobeći, samo se možemo zaštititi vakcinacijom, objašnjava za “Blic” dr Radmilo Petrović, naš poznati epidemiolog.

Grip, bio sezonski ili pandemijski, uvek je najopasniji za decu do četiri godine.
– Kada mališan dobije temperaturu, odmah mu treba dati lekove za snižavanje temperature i odvesti ga pedijatru. Međutim, najbolja mera zaštite je vakcinacija. To treba da učine i bake, deke i roditelji jer je na taj način dete zaštićeno. Pošto se simptomi gripa pojavljuju naglo, bilo koji ukućanin kada ih oseti, mora da nosi masku i da se izoluje od deteta – savetuje dr Petrović.
On navodi da roditelji ne treba decu da zatvaraju u kuću, ili da ih ne vode u školu i vrtić da ne dobili virus.
– Mere izolacije su uvek bile privremene i ne daju trajni rezultat. To samo može odložiti infekciju, a ne može je sprečiti jer je virus prisutan svuda – ističe dr Petrović.
Iz tog razloga vakcinacija je prava zaštita, i sva deca starija od šest meseci mogu primiti cepivo.
– Svi oni mališani koji imaju neku hroničnu bolest, poput astme, dijabetesa i drugih oboljenja treba da prime vakcinu – kaže dr Petrović.
Republički zavod za zdravstveno osiguranje juče je potpisao ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kućom “Novartis” o nabavci tri miliona doza. Od momenta potpisivanja ugovora, vakcina bi u Srbiju trebalo da stigne najkasnije do 8. decembra, kada se očekuje isporuka 500.000 doza. U ugovoru stoji da će ostalih 2,5 miliona doza biće isporučeno u tri tranše – 30. januara, 27. februara i 20. marta, ali i dalje traju pregovori da sva pošiljka stigne što pre u Srbiju
U “Jugohemiji”, koja je distributer “Novartisovih” vakcina, kažu da će zajedno sa proizvođačem učiniti sve da skrate rokove isporuke i da maksimalno povećaju količine isporuke doza po tranšama, kako bi dogovoreni kontingent bio isporučen u što kraćem vremenu.
Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže da će se vakcinacija protiv novog gripa sprovesti tako da građani budu vakcinisani u kratkom roku, bez nepotrebnih gužvi.
On je rekao da će, kad vakcine stignu u “Torlak”, u najkraćem mogućem roku biti distribuirane na 23 mesta u Srbiji, u institute i zavode za javno zdravlje.
Direktor Instituta “Torlak” Ranko Dakić rekao je da bi u martu “Torlak” trebalo da počne svoju proizvodnju vakcina protiv novog virusa gripa tipa A H1N1.
– Kapacitet bi trebalo da bude šest miliona doza, s tim što postoji mogućnost da već u narednoj sezoni te kapacitete proširimo – najavio je dr Dakić.
Ministar je ponovio da su prioritetne grupe za vakcinaciju hronični bolesnici, deca i trudnice, a odmah nakon toga biće vakcinisani svi od čijeg rada zavisi funkcionisanje zemlje.
U Srbiji je do juče potvrđeno 279 obolelih od novog gripa, a registrovano je devet smrtnih ishoda, saopštio je Institut “Batut”. Na bolničkom lečenju nalazi se 479 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, a devet osoba je na respiratoru.
Na Infektivnoj klinici u Nišu juče je hospitalizovana trudnica iz Vranja zbog sumnje da je zaražena gripom tipa A H1N1. Ona ima težu kliničku sliku, nalazi se na intenzivnoj nezi, ali nije na respiratoru.

Stiže 1,5 miliona maski
Za sedam do deset dana 1,5 miliona zaštitnih maski naći će se i u zdravstvenim ustanovama i na tržištu, a za dvadesetak dana očekuje se količina od još tri miliona maski, rekao je za „Blic” Branislav Tiodorović, zamenik predsednika radne grupe za borbu protiv novog gripa. Plan Ministarstva zdravlja je da nabavi ukupno osam miliona maski. Tiodorović je rekao da je u toku i nabavka manje količine antivirusnih lekova.

Prepoznajte simptome kod beba
Ako sumnjate da vaša beba ima virus, odmah treba da pozovete lekara. Simptomi koji ukazuju na pojavu virusa su:
– teško, glasno, škriputavo disanje
– stalna pospanost
– dehidracija – naborana koža ili upale oči
– promena boje kože, kad ona postane bleda ili plavičasta
– nervoza, stalan plač i uzbuđenost

Prepoznajte simptome kod starije dece
Ako vaše dete pokazuje znake umora, groznice, nedostatak apetita, ako kašlje i oseća bol u mišićima, postoje šanse da je zaraženo. Takođe treba obratiti pažnju i na simptome kao što su glavobolja, osećaj hladnoće, povraćanje ili dijareja.
(Izvor: Britanska agencija za zaštitu zdravlja)

Dojenje je dobra zaštita
Nebrojeno puta je dokazano da majčino mleko štiti bebino zdravlje. Bebe koje ne doje češće pate od oboljenja sličnih gripu, a klinička slika zna da bude mnogo ozbiljnija. Majčina zaštitna antitela, putem dojenja, prenose se na bebu. Iz tog razloga se preporučuje, da ukoliko je majka bolesna, neko drugi hrani bebu ali majčinim mlekom. Ukoliko se beba razboli, treba nastaviti sa dojenjem, jer je to jedna od najboljih stvari koje majka može da učini za bolesnu bebu.
Izvor: Dr Jelena Obrenović, epidemiolog, www.novigrip.com

Share

Ostavite odgovor