Na današnji dan počela je Kolubarska bitka

Na današnji dan, 1914. godine, počela je, a  završena 12. decembra, Kolubarska  ili Suvoborska bitka, najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austro – Ugarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je na frontu od preko 200 kilometara. Okončana je uspešnom protivofanzivom Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.
Srpska vojska  imala je, nakon bitke, poginulih – 22.000, ranjenih – 91.000, zarobljenih – 19.000, ukupno – 132.000 vojnika je izbačeno iz stroja.
Gubici Balkanske vojske Austrougarske monarhije bili su: poginulih – 28.296, ranjenih – 122.122, zarobljenih – 1.866, nestalih – 74.644, bolesnih – 46.716, ukupno je izbačeno iz stroja 273.804 vojnika.
Najveći značaj Kolubarske bitke ogleda se u tome što Austro – Ugarska nije uspela da svojim snagama uništi Kraljevinu Srbiju, zbog čega su Centralne sile i tokom 1915. godine primorane da se bore na tri fronta i što je još bitnije – Nemačka je bila primorana da pošalje pomoć u ljudstvu na Balkanski front, čime su oslabljene njene snage na preostala dva fronta, a samim tim i njene šanse da uspešno eliminiše jedan od njih. Bitka je imala značaj i na globalnom planu.
General Živojin Mišić je zbog uspešnog vođenja operacije unapređen u čin vojvode, dok je njegov suparnik Oskar Poćorek smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Balkanske vojske krajem 1914.godine, a na njegovo mesto je postavljen nemački feldmaršal Makenzen.
Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

 

Share

Ostavite odgovor