Sutra sahrana patrijarha Pavla

Preuzeto: RTS

Građani su i tokom protekle noći strpljivo čekali u redu ispred Saborne crkve u Beogradu da odaju poštu preminulom patrijarhu srpskom Pavlu. U dvorištu hrama okupljeni pale sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve.
Ispred Saborne crkve u Beogradu, u kojoj je izloženo telo upokojenog patrijarha Pavla, građani su i tokom minule noći strpljivo čekali kako bi odali poslednju poštu poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Saborna crkva otvorena do četvrtka u četiri sata

Episkop bački Irinej izjavio je da će Saborna crkva, u kojoj su na celivanje izloženi zemni ostaci patrijarha Pavla, biti otvorena do četiri sata ujutru, kako bi se obavile pripreme za sutrašnju sahranu.
Zaupokojena liturgija u Sabornoj crkvi počinje u 7.30, rekao je episkop Irinej na konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji i dodao da će potom pogrebna povorka krenuti najavljenom trasom u pravcu Hrama Svetog Save, gde u 11 sati počinje opelo.
Sahranu njegove svetosti patrijarha Pavla prenosiće Radio – televizija Srbije, s tim što će preuzimanje signala biti omogućeno svim elektronskim medijima.
„Za komentatora prenosa biće zadužena ličnost iz Srpske pravoslavne crkve, jer je sahrana patrijarha Pavla sveti i dostojanstveni čin pa bi svi drugi komentari bili neprimereni“, zaključio je episkop bački Irinej.

Preporuka ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete preporučilo je svim školama u Srbiji da sutra ne drže nastavu zbog sahrane patrijarha Pavla.
Preporuka se odnosi na celu Srbiju, a ne samo na Beograd gde se održava sahrana. O preporuci se izjašnjava svaka škola pojedinačno, rečeno je agenciji Beta u resornom ministarstvu.

Organizovan prevoz Srba sa Kosmeta

Za Srbe iz centralnog Kosmeta eparhija raško-prizrenska, Skupština grada Prištine sa izmeštenim sedištem u Gračanici i ustanove Republike Srbije u centralnom Kosmetu obezbedile su organizovan besplatan odlazak na sahranu patrijarha sa četiri autobusa, koji će krenuti noćas u 24 časa iz Gračanice.
Veliki broj Srba iz tog dela Kosova i Metohije najavio je da će na sahranu otići u sopstvenoj organizaciji.

Na sahrani delegacija sa Svete Gore

Delegacije sveštene opštine Sveta Gora i manastira Hilandar prisustvovaće sahrani blaženopočivšeg patrijarha Pavla, saopštila je zadužbina Svetog manastira Hilandar u Beogradu.
Sveštena opština Svete Gore Atonske je odredila da zvaničnu delegaciju čine iguman Svetog manastira Pantokratora, arhimandrit Gavrilo, iguman Svetog manastira Filoteja, arhimandrit Nikodim i jeromonah Serafim Hilandarac.
Patrijarh Pavle biće sahranjen u četvrtak 19. novembra u 13 časova, u manastiru Rakovica pored crkve svetih arhangela Mihala i Gavrila.
Nakon sastanka Odbora za sahranu, koji je održan u sredu, saopšteni su detalji sahrane srpskog patrijarha Pavla, trasa kojom će se kretati povorka i vreme odražavanja opela na platou ispred Hrama svetog Save.
Kako je saopšteno, na dan sahrane povorka sa telom patrijarha iz Saborne crkve kretaće se ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, zatim preko Zelenog venca, Prizrenskom do Terazija, Kralja Milana do Slavije, pa do Bulevara oslobođenja i Krušedolske ulice, gde se iznosi kovčeg i prenosi do Hrama svetog Save.
Najavljeno je i da će se kod Terazijske česme kolona zaustaviti kako bi se obavio kratak pomen, nakon čega će povorka nastaviti prema Hramu.
Opelo, na platou ispred Hrama svetog Save, održaće se u 11 časova, a po završenom opelu povorka će se kretati preko Autokomande, Trošarine, Crnotravske i Borske ulice, Ulice Miška Kranjca, patrijarha Dimitrija, do manastira Rakovica, gde će patrijarh biti sahranjen oko 13 sati.
Prema rečima episkopa bačkog Irineja, oproštajnu besedu u ime SPC održaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Pored njega, u ime čitave pravoslavne crkve u svetu govoriće vaseljenski patrijarh Vartolomej.
Episkop Irinej je podsetio da će opelu i sahrani patrijarha Pavla prisustvovati poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristofor.
Episkop bački je rekao da su i ostale prevoslavne crkve najavile visoko rangirane delegacije, a posebno je značajna delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju će, umesto patrijarha Kirila, koji je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje, predvoditi stalni član Svetog sinoda u Moskvi, mitropolit Minska i egzarh Belorusije Filaret.
Episkop Irinej očekuje i dolazak visoke delegacije Rimokatoličke crkve sa otprilike 20 članova.

Dan žalosti u Beogradu

Rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI odredio je kardinala Anđela Sodana, dekana Kardinalskog kolegija za svog predstavnika na sahrani patrijarha Pavla, saopštila je Apostolska nuncijatura u Srbiji.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, SPC i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha Pavla, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.
Gradonačelnik Dragan Đilas proglasio je dan sahrane patrijarha srpskog Pavla, 19. novembar, za dan žalosti u Beogradu.
Prema Zakonu o obeležavanju Dana žalosti, zastave Srbije biće spuštene na polovinu jarbola, a organizacije koje imaju muzičko-scenske programe i radio-dizufne organizacije dužne su da svoje sadržaje prilagode danu žalosti.
Iz MUP-a se apeluje na garađane da izbegavaju da se tog dana voze automibilima jer će osim predviđene trase i okolne ulice služiti pešacima da stignu do Hrama svetog Save.
Najavljeno je i da će policija svima koji budu došli iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije biti na usluzi da im pomogne da što lakše stignu do odredišta.

Share

Ostavite odgovor