SAMO JE UGALJ CRN?

Naš komentar

ugalj i ruza sOd razbijanja vladajuće koalicije na čelu sa radikalima, Ničićevcima i VDSS-om zasad neće biti ništa. Jučerašnji dogovor  u Zaječaru Pokreta „Živim za Krajinu“ i G-17 o koaliciji  ostao je bez rezultata. Ničićevi nisu ušli u sporazum sa Dinkićem i zato je vladajuća ekipa u gradu bakra do daljnjeg na sigurnom. Da li će ih „žuti“ valjak „oduvati“,  to još niko ne zna, ni kada bi se tako nešto moglo da dogodi. Dakle, Rankić je danas pošteno odgovorio novinarima da on za pucanje koalicije nije čuo. I Saša Mirković je jednom kolegi iz velike redakcije potvrdio da je sve O. K. I da ne moraju strasti da se rasplamsavaju. Bura oko nabavke uglja se polagano stišava, mada će se o tome u večerašnjoj emisiji TV „Sezam„ /od 21 sat/  o tome više pričati. Gostovaće pomoćnik predsednika opštine Zoran Janković. On će se, treba očekivati, kao i Rankić danas ishvaliti da su snizili cenu uglju i da će opštini ostati 44 miliona dinara. Da im se i poveruje na reč!

U ovom času je možda važnije šta će DS učiniti i hoće li se domoći svog cilja – uvođenje Prinudne uprave. Ukoliko se to ne postigne protestima i potpisima građana, ne vidi se kako bi drugačije moglo. Jer, i Rankić je danas nagovestio da nema zakonskih uslova da se uvede Prinudna uprava. Tako i jeste.
Opštinari će, u međuvremenu, pohoditi bratski Bar, malo se sunčati kod Boke Kotorske i slušaće najpoznatijeg rumunskog pevača u dvorani Muzičke škole. Da bi fešta bila na nivou , u muzičkoj etno večeri učestvovaće /samo prisustvom, najverovatnije/ i rumunski ambasador Makovej. Za građane je ulaz besplatan, jer opština je sponzor, ko bi drugi i bio.

Ugalj  stiže, zime nema. No, u Mesnoj zajednici Novo Selište sinoć se debelo debatovalo o Toplani i ponašanju odgovornih u toj firmi. Dr Slobodan Kitanović je rekao da je prisustvovao zagrevanju radijatora do usijanja, ali i da je danima pipkao hladne radijatore kao led ledeni. Ono što opštinski šefovi ne mogu da učine, a trebalo bi, jeste više prisustva u Toplani i još nekim javnim preduzećima. Oni ne mogu da naplate procenat grejanja koji sami odrede , niti da računaju dane bez grejanja zaboravljajući da se ova usluga plaća cele godine. To su meštani u Novom Selištu energično zahtevali i s punim pravom.

Da li će pasti na tom ispitu, videćemo brzo. Rankić je još podsetio da se u Toplani namerno oklevalo sa nabavkom energenata i da su poznati vinovnici. Šta to narodu znači kad ne može da se izbori sa toplaninom i opštinskom birokratijom i kad će, na kraju, kao i uvek do sada, morati skupo da plaća tuđe greške.
Nije opština kriva , pridodao je Rankić u susretu sa novinarima, ni za ukidanje tri javna i društvena preduzeća. Tamo se nakupilo mnogo nerada i javašluka, novac je oticao na sve strane. U Sportskom centru i dalje sakupljaju račune i koliki će biti dug niko pouzdano ne može da kaže, ali da je premašena cifra od 30 miliona. Za to se po starom lošem običaju  optužuje neko drugi, a ne opština koja je i osnovala to preduzeće i u koje, kao i u još neke, nagurala  previše badavadžija, ovde konkretno  105 plus 35 radnika na određeno vreme.
Po mnogo čemu sudeći, Rankić i njegova koaliciona braća i ovoga puta lako mogu da se izvuku iz „žute“ bure i plivaju do proleća iduće godine. Mada im odgovara i doček Nove godine, ne u „Medalji“, nego u Brestovačkoj banji, u kraljevom letnjikovcu. Međutim, To što je Ničić ostao bez G-17 nije dobro za Pokret. Da li bi ih Mlađa trpeo i milovao kao Rankić i radikali, ne može se poverovati. Možda je baš zato ta koalicija  ostala samo u domenu teorije.

Nama, ovde u Boru, nije lako, niti nam se boljitak naslućuje. Bez obzira na Rankićev slavski govor s dozom /nerelanog/ optimizma. Najzad, hoće li se posle 29. novembra, ne Dana Republike, nego izborne Skupštine DS nešto novo desiti, s profesorom Trujićem na čelu, ne, i još uvek,  s mlađanim Darkom koji će sačekati novu priliku. Da li je u ovoj opštini samo ugalj crn, pokazaće  i taj  29. novembar bez kojeg , izgleda, nismo dugo mogli, a  ne možemo, očigledno je,  ni danas!

Share

Ostavite odgovor