Rast nezaposlenosti do 2011. ostaje problem

Preuzeto: Blic On line

OECD predviđa ekonomski oporavak
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da se rast i oporavak očekuju već tokom sledeće godine u skoro svim delovima sveta. Trideset država članica ove organizacije, uključujući bogate zemlje kao što su SAD i Britanija, više je nego udvostručilo prognoze rasta za iduću godinu: sa 0,7 odsto na 1,9 odsto. Međutim, OECD upozorava razvijene zemlje da oporavak neće teći glatko i da će rast nezaposlenosti ostati glavni problem.

U izveštaju se ističe da ekonomski rast još uvek onemogućavaju značajne prepreke i da će on izvesno vreme biti „skroman“. Same mere koje pomažu bogatim nacijama da se oporave predstavljaju rizik za taj oporavak, tvrdi OECD. Najveća opasnost za bogate zemlje jeste nezaposlenost, upozorava OECD. Očekuje se da će u SAD ljudi brže gubiti radna mesta nego što će se otvarati nova, barem do sredine iduće godine. Što se tiče Evropske unije, tu je situacija još gora. Nezaposlenost u tom području nastaviće da raste do 2011. Potpuno drugačija ekonomska prognoza predviđena je za zemlje u naglom ekonomskom usponu. Tako se, na primer, očekuje da će Kina zabeležiti rast od 10 odsto, a Indija preko sedam odsto. Druge dve zemlje u naglom privrednom usponu jesu Brazil i Rusija. OECD predviđa da će se privreda Brazila oporaviti i proširiti za gotovo pet odsto nakon ovogodišnje stagnacije. U Rusiji će se dogoditi nešto veoma slično naredne godine. Međutim, njen zaokret biće još dramatičniji. Ona je ove godine zabeležila možda najveću recesiju u svetu – skoro devet odsto. Međutim, te četiri tzv. BRIC zemlje nisu članice kluba OECD sastavljenog od 30 država. Zemlja članica OECD, čija će privreda rasti 2010, takođe se nalazi na istoku: to je Južna Koreja, koja će se oporaviti i rasti po stopi od 4,5 odsto i u 2010. i u 2011, iako ove godine ne beleži gotovo nikakav rast.

Posledice krize u SAD još 10 godina
SAD će osećati posledice sadašnje globalne ekonomske i finansijske krize još najmanje deset godina, ocenio je Tim Adams, bivši američki podsekretar za finansije. „Izlaz iz ove krize je u povećanju štednje i investicija i smanjenju potrošnje“, rekao je Adams za „Glas Amerike“. Oporavak bi mogao da traje čitavu deceniju, rekao je Adams, koji je ipak uveren da će SAD još dugo ostati dominantna ekonomska sila u svetu.

Share

Ostavite odgovor