GRUMEN SA DEVETOG HORIZONTA

Grupa studenata borskog Tehničkog fakulteta prvi put sišla u „Jamu“ rudnika bakra

studentu u jami 3Trinaest studenata treće godine Tehničkog fakulteta, smer eksoploatacije ležišta minrealnih sirovina iz Bora prvi put su sišli u najstariji, podzemnni borski rudnik, u „Jami“, gde su  na 330 metara dubiine, na devetom horizontu, upoznali  proces proizvodnje, izradu rudničkih prostorija, otkopavanje i transport rude.  Našli su se, tog, 20. novembra, zajedno sa asistentom Igorom Svrkotom u rudnom telu Brezonik. To je danas jedino podzemeno ležište „Jame“ koje se  aksploatiše. Zbog nesreće od pre dve godine glavno ležište rude bakra u „Jami“ je zatvoreno, a tek se očekuje da  se otvori i rudno telo T.
studentu u jami 1-Od 13 studenata na ovom smeru / najviše poslednjih 20 godina / tri su devojke.  Na  studije„eksploatacije minerala“ došli su momci i devojke iz Aleksinca, Žagubice, Despotovca, Resavice, Petrovca na Mlavi, Koceljeve  i jedino ja iz Bora-priča Tanja Dronjak kojoj je ovo, iako je rođena u gradu bakra, bio prvi susret sa čuvenom „Jamom“ dodajući da su im ruadrski šefovi , za uspomenu, poklonili po grumen minerala retko viđenih golim okom.
Miloš Lazarević , rodom iz Svileuve kod Koceljeve  kaže da je ovo za njega bio nesvakidašnji doživljaj i da će sve učiniti da postane rudarski inženjer. On neće, veli., ostati u Boru, ali će pokušati da se zaposli u blizini svog sela, u  ugljenokopu „Kolubare“. Negova koleginica Valentina  Milutinović lepo se našminkala i uredila frizuru za rudarske horzonte, što će, naglašava, činiti i kad se zaposli u rudniku. Jer, žena i u rudnčkom ambijentu, bez obzira na težinu posla,  među kolegama, mora da „zrači“ lepotom  i optimizmom.
Studenti su se fotografisali za uspomenu obećavši rukovodstvu rudnika da će češće dolaziti i, kad završe fakultet, neće zaboraviti da im, ukoliko bude potrebno, profesionalno pomognu.

Share

Ostavite odgovor