SINERGIJA 2009 – SAOPŠTENJE

Pripremio: Zvonko Damnjanović

Beograd – Nova, deveta po redu Sinergija je održana, u velikoj hali Sava Centra od 17 – 19 novembra. Koncept Sinergije 09 je Fresh form Microsoft, a karterišu ga sveže ideje i rešenja, ali i programi namenjeni očuvanju životne sredine.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić koji je najavio da će u narednih tri do pet godina Vlada uložiti oko 300 miliona evra za naučni i tehnološki razvoj. Ministarka za telekomunikacije i informaciono drustvo, Jasna Matić, zbog nemogućnosti da prisustvuje otvaranju, poželela je učesnicima da iskoriste i uživaju u predavanjima najveće IT konferencije putem video bima. Otvaranju su prisustvovali direktori iz centrale Microsofta Michael Hartmann, GM za Centralnu i istočnu Evropu MC HQ i Neils Soelberg, VP Public Sector za regiju Evrope, Južne Amerike i Bliskog istoka, kao i predsednik kompanije ComTrade Group gospodin Veselin Jevrosimović.

Generalni direktor Microsoft Srbija, Vladan Živanović istakao je da se ove godine, uprkos krizi i problemima sa kojima smo svi suočeni prijavilo preko 1500 učesnika, IT ljubitelja. Beograd su posetili izuzetni predavači, kao što su Rafal Lukawietski, a publika iz celog regiona imala je mogućnost da sazna novitete i rešenja najnovijih tehnologija.

Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije ComTrade Group koja je ovogodišnji generalni sponzor Sinergije, naglasio je da razvoj informatičkog društva u Srbiji zavisi od efikasne primene zakona o zaštiti autorskih prava kao i od edukacije o zaštiti intelektualne svojine. Gospodin Jevrosimović je najavio da je ComTrade stekao LAR status (Large Account Reseller) čime je stekao najviši nivo partnerstva sa Microsoftom, što otvara nove mogućnosti za saradnju te dve kompanije.

18. i 19. novembra, posetioci su imali prilike da tokom konferencije prisustvuju seriji od preko sto predavanja, demonstracija i studija na kojima će stručnjaci iz celog sveta preneti svoja znanja. Predstavljen je i novi operativni sistem „Windows 7“ kao i mogućnosti novog paketa „Microsoft Office 10“. Sponzori i prijatelji Sinergije 09 pripremili su brojna iznenađenja, popuste i promotivne akcije.

Share

Ostavite odgovor