Građanima po 1.600 dinara

Preuzeto: Blic On line

Oko pet miliona građana Srbije koji su ostvarili pravo na besplatne akcije uskoro će dobiti manje od 20 u kešu umesto onih 80 do 100 evra koliko je u januaru, kada se znalo za krizu, Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, obećavao građanima. Tačnije, očekivao. Reč je o kešu koji ide uz besplatne akcije.

U ovom trenutku u Privatizacionom registru, odakle gotovina treba da bude podeljena, nalazi se oko 89 miliona evra ili osam milijardi dinara, što znači da svi koji imaju pravo na besplatne akcije mogu da računaju na oko 1.600 dinara.
– Agencija za privatizaciju je uradila sve pripreme kako bi se novac iz privatizacionog registra podelio građanima uskoro – otkriva Vladislav Cvetković, v.d. direktora Agencije za privatizaciju.
Novac se u Privatizacioni registar sliva od sredine prošle godine, kada je otpočela prodaja kompanija na berzi. Naime, od 2001. godine po 15 odsto kapitala svake tenderski prodate firme odvaja se u privatizacioni registar. Do sada su prodate 42 od 102 firme.
Ovaj novac je jedini koji je građanima obećan u kešu, dok im je ostatak do 1.000 evra bio obećan u besplatnim akcijama.
Aleksandar Gračanac, direktor Akcijskog fonda koje prodaje udele ovih preduzeća, napominje da je prodaja početkom 2009. godine usporena zbog sveukupne globalne finansijske krize i da je „na taj način usporen i očekivani priliv finansijskih sredstava od ovih prodaja”.
To je isti onaj početak godine kada su iz Ministarstva ekonomije, koje vodi projekat besplatnih akcija, najavljivali i prve akcije NIS, polovinom godine, a privatizaciju „Galenike” za treći kvartal.

– Projekat besplatnih akcija je bila predizborna kampanja koja je imala efekta, ali verujem da je svim građanima sada jasno da od toga nema ništa. Ministar ekonomije delio je akcije koje ne postoje jer nijedna od firmi nije akcionarsko društvo – kaže Mahmud Bušatlija, stručnjak za investicije.
On kaže da se s vremenom, buduća vrednost besplatnih akcija samo topi i da bi vlasti trebalo da požure, „pošto će nam na kraju poslati ništa”.
I Ana Jolović, iz Centra za slobodno tržište, smatra da 1.600 dinara, koliko bi građani mogli dobiti umesto 80 evra, ne treba da čudi.
– Još od priče o hiljadu evra, bilo je jasno da od toga nema ništa. Početkom godine moglo se znati da ćemo u gotovini dobiti po 20 evra jer je tražnja samo padala – kaže Jolovićeva.
Nezvanično saznajemo da Ministarstvo ekonomije neće da izlazi sa tačnim datumima i rokovima kada će novac leći na račune da ne bi bilo „rekli pa nisu ispunili”.

Od NIS po 2.250 dinara
Umesto 500 dinara po akciji NIS-a, građani će dobiti pet akcija vrednih po 450 dinara i to zbog nedavne brljotine države sa završnim računom. Naime, ako se zaista zbog gubitka od osam milijardi dinara smanji ukupna vrednost kompanije, automatski će manje vredeti i svaka pojedinačna akcija.

Share

Ostavite odgovor