Na preglede srca čekaju dva meseca

Preuzeto: Blic On line

Gužve u zaječarskoj bolnici

zajecar-bolnica sZaječar – Pacijenti pojedine preglede kod kardiologa u zaječarskoj bolnici čekaju i po dva meseca. U internističkoj ambulanti nema dovoljno specijalista, a od početka godine do sada ovde je obavljeno čak 20.000 pregleda. Na ovo odeljenje dolaze i pacijenti iz boljevačke i knjaževačke opštine, a kako su zaječarski kardiolozi jedini u Timočkoj krajini koji ugrađuju pejsmejker, zbog ovog aparata dolaze pacijenti iz Borskog i Zaječarskog okruga.

Da bi se prvi put došlo na internistički pregled, potreban je uput lekara opšte prakse sa kojim pacijent dolazi da bi mu se zakazao termin. Iako uprava bolnice tvrdi da se pregled realizuje najkasnije za mesec dana, većina pacijenata koji su prekjuče bili u čekaonici internističke ambulante, tvrdi suprotno.
– Pre nekoliko godina imao sam intervenciju na srcu u beogradskom Kliničkom centru, a od lekara opšte prakse lično sam tražio uput zbog visokog krvnog pritiska koji sam imao svakog jutra, ali i zbog preventive. Uput sam dobio 28. septembra, a kada sam ga predao rečeno mi je da je prvi slobodan termin 21. novembar. Zatim su mi pregled odložili za danas – kaže Miodrag Milutinović iz Zaječara.
U čekaonici je bila i meštanka Rozmirka Živković koja tvrdi da je imala zakazan pregled kod specijaliste za 9. oktobar, ali su joj promenili termin za 24. novembar. Ona kaže da boluje od angine pektoris i da je prebrodila je predinfarktno stanje.
– Ja sam uput lekara opšte prakse dobila još pre tri meseca, a zakazano mi je za danas. Bio mi je potreban pregled specijaliste zbog bola u grudima i visokog krvnog pritiska – kaže Violeta Stanojlović iz sela Koprivnica.
Kako kaže Gordana Jovanović, portparolka Zdravstvenog centra, pacijent koji dođe sa uputom dobije zakazan termin shodno potrebi koja piše na uputu.
Prema pravilu bolnice, specijalista u ambulanti mora dnevno da pregleda 20 pacijenata sa zakazanim terminom. U praksi, lekar dnevno pregleda i do 40 osoba jer ne odbija pacijente koji dođu direktno sa uputom, najčešće one koji nisu iz Zaječara.
– Lekara ima manje nego što je potrebno. Imamo 13 internista, od toga šestoro kardiologa. Ipak, svaki pacijent apsolutno dobije svu potrebnu medicinsku pomoć. Kod nas dolaze pacijenti iz cele istočne Srbije jer smo mi jedini u okruženju gde se ugrađuje pejsmejker, a kasnije vrše i redovne kontrole. Od početka godine ugradili smo 65 ovih aparata – kaže kardiolog dr Vlada Mitov.
Po njegovim rečima, ove godine je bilo 3.685 dijagnostičkih pregleda uz pomoć holtera, ultrazvuka, testa opterećenja.
– Recimo, imamo šest holtera krvnog pritiska i tu nema čekanja. Imamo isti broj holtera EKG aparata i tu je prvi slobodni termin 7. decembar. Za ultrazvučni aparat prvi slobodan termin je 30. 11, a za test opterećenja se čeka od sedam do 15 dana – kaže dr Mitov.
Skoro polovina ukupnog broja pacijenata zaječarskog Zdravstvenog centra dolazi po pomoć kod interniste. Česte su gužve i u hodniku samog odeljenja, jer specijalista često nema vremena da svog pacijenta pregleda za vreme rada u ambulanti. A neki od ovih lekara ostaju i nakon radnog vremena da ne bi vraćali obolele koji čekaju.

Share

Ostavite odgovor