Vozačka dozvola i maloletnicima

Preuzeto: Blic On line

Novi zakon o saobraćaju (2)
Beograd – Novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju predviđeno je da vozačku dozvolu B kategorije mogu dobiti i maloletnici koji su napunili 17 godina. Ovi vozači, kao i svi koji vožnju polože po prvi put dobiće probnu vozačku dozvolu u trajanju od godinu dana koju će moći da koriste uz brojna ograničenja.

Maloletnici koji polože vozački ispit moći će da upravljaju vozilom samo ako pored njih sedi osoba koja poseduje dozvolu najmanje pet godina.
– U izradi zakona razmatralo se da li da se ova odredba odnosi na sve koji prvi put polože vožnju, ali se od toga odustalo jer je teško naći nekoga ko će stalno biti uz vozača koji je dobio prvu dozvolu sa, recimo, 40 godina starosti. Zato se ovo ograničenje odnosi samo na maloletnike jer će roditelji imati interes da budu uz svoju decu dok stiču prva vozačka iskustva – objašnjava za „Blic“ Vladimir Rebić, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije.
Rebić navodi da je ova restrikcija uvedena jer su istraživanja pokazala da mladi vozači nose veliki rizik u učešću u saobraćajnim nesrećama, a da se taj rizik smanjuje ukoliko se u vozilu nalazi starija osoba.
– S druge strane, opasnost od saobraćajne nezgode mnogo je veća ukoliko se u vozilu pored mladog vozača nalazi još mladih osoba. Osim toga, maloletnici nemaju punu zakonsku odgovornost za svoje postupke, a zakonom su predviđene obaveze za osobu koja nadzire maloletnog vozača – kaže sagovornik „Blica“.
Svi vozači sa probnom dozvolom neće smeti da upravljaju automobilima od 23 časa do pet sati ujutru jer je noću rizik od saobraćajnih nesreća najveći. Probna dozvola važiće samo na teritoriji Srbije, a tim vozačima će biti zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, uključujući i hends fri uređaje. Takođe, zabranjena je svaka upotreba alkohola, a dozvola će im se oduzimati ukoliko sakupe devet kaznenih poena, za razliku od vozača sa iskustvom, kojima se dozvola oduzima ako sakupe 18 kaznenih bodova.
– Ukoliko zbog sakupljenih negativnih poena ostanu bez dozvole, vozači će morati prvo da plate sve kazne za načinjene prekršaje, izdrže zaštitnu meru oduzimanja, a zatim da izvade novo lekarsko uverenje, da idu na razgovor kod psihologa, polože stručni ispit, pa tek onda ponovo da polažu vožnju – objašnjava Vladimir Rebić.
Interesantna je i odredba da vozači s probnom dozvolom moraju da voze najmanje 10 odsto manjom brzinom od ograničenja. Ona ima za cilj da natera mlade vozače da ne luduju po putevima. Vozila kojim upravljaju neiskusni vozači moraće da budu označena posebnom oznakom R, kako bi ih ostali vozači prepoznali i pokazali strpljenje za njihove propuste.

Kazne za vozače s probnom dozvolom
-Upravljanje vozilom van Srbije od 15.000 do 30.000 dinara (pet kaznenih poena i zabrana upravljanja najmanje 30 dana)
-Upravljanje vozilom između 23 časa i pet sati (od šest do 20.000 dinara, dva kaznena poena i zabrana upravljanja na najmanje 30 dana)
-Korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje (5.000 dinara
vožnja preko 90 odsto od ograničenja)
-Nenošenje oznake R (od 6.000 do 20.000 dinara).

Share

Ostavite odgovor