Polaganje posle oduzimanja dozvole

Preuzeto: Blic On line

Novi zakon o saobraćaju (3)

Beograd – Uvođenje kaznenih poena za vozače koji ne poštuju propise jedna je od najvećih promena u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju. Autori zakona saglasni su da sistem negativnih poena ili tačkica u kombinaciji sa novčanim i zatvorskim kaznama treba značajno da utiče na smanjenje broja saobraćajnih nesreća i materijalne štete.

– Sistem negativnih poena koristi se u mnogim zemljama Evropske unije, a u Nemačkoj se, recimo, primenjuje već 50 godina. Ovakav način kažnjavanja pokazao se kao vrlo efikasan u povećanju bezbednosti na putevima i odlučili smo se i mi da ga primenjujemo. Naravno, odredbe nisu prepisane, već su prilagođene našim uslovima – kaže za „Blic“ Dragan Jovanović, pomoćnik Ministra za infrastrukturu.
Maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi je 18, nakon čega ostaje privremeno bez dozvole. Vladimir Rebić, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije, objašnjava da period do ponovnog dobijanja vozačke dozvole nije vremenski ograničen i da u nekim slučajevima može trajati i više od dve godine.
– Kad vozač sakupi 18 kaznenih poena i dobije presudu o zabrani upravljanja, moraće prvo da plati novčane kazne za sve prekršaje koje je počinio, a zatim da izdrži zaštitnu meru koju određuje sud. Nakon toga, po novom zakonu obavezan je još 90 dana da miruje, odnosno neće smeti da upravlja vozilom, a onda sledi novi lekarski pregled, pa obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost u saobraćaju i na kraju polaganje stručnog ispita iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tek kada ispuni sve uslove, biće mu vraćena dozvola – kaže Vladimir Rebić i dodaje da će na taj način u dužem vremenskom periodu nesavesnim vozačima biti onemogućeno da učestvuju u saobraćaju.
Negativni poeni za saobraćajne prekršaje poništavaju se posle dve godine. U evidenciji vozača, međutim, ostaju oni kazneni bodovi koje je dobio u međuvremenu. Interesantna je i odredba da je vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog 18 negativnih bodova prag do novog gubitka dozvole smanjen za tri boda.
– Svako kome je već oduzimana dozvola zbog sakupljenih 18 bodova sledeći put izgubiće dozvolu ako sakupi 15. Ako vozač načini toliko prekršaja da sakupi 15 bodova, sledeće oduzimanje je na 12. bodu i na kraju na devetom – objašnjava Rebić.

Kazneni poeni
2 poena: Preticanje kolone vozila, preticanje u raskrsnici, polukružno okretanje u tunelu, na mostu, u uslovima smanjene vidljivosti…
3 poena: Posedovanje antiradarskog uređaja u vozilu, nepoštovanje prvenstva prolaza…
4 poena: Prelazak preko pruge na kojoj je spuštena rampa, ubrzavanje dok je drugo vozilo u preticanju…
5 poena: Neispravne gume, kočnice i uređaji za upravljanje, napuštanje mesta nesreće…
6 poena: Korišćenje antiradarskog uređaja u vozilu, držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjim sedištima …
7 poena: Vožnja brzinom koja je od 51 kilometra do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje…
8 poena: Vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred…
10 poena: Vožnja u stanju teške alkoholisanosti
12 poena: Vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti
14 poena: Vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, vožnja noću bez svetala, vožnja tokom važenja kazne isključenja iz saobraćaja zbog alkohola i droge, vožnja u naseljenom mestu…
15 poena: Nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune opijenosti
16 poena: Za prekršaje za koje je predviđeno 14 kaznenih poena ukoliko je prouzrokovana saobraćajna nesreća
17 poena: Saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje

Share

Ostavite odgovor