Skuplji struja, hleb, mleko, meso…

Preuzeto: Sve vesti

poskupljenjePoskupljenje struje za deset odsto koje je od Nove godine najavio ministar energetike Petar Škundrić, uticaće i na rast cena mleka, mesa i hleba kažu za Alo! vodeći proizvođači u ovim granama prehrambene industrije.

Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica očekuje da će najpre poskupeti najjeftinije vekne, poput hleba „sava“, i to za najmanje četiri dinara.
– Cene hleba sada se kreću od 28 do 40 dinara. Poskupljenje struje možda neće uticati na generalnu korekciju cenovnika, ali do usaglašavanja će sigurno doći u smislu da će se opšte cene hleba kretati od 32 do 40 dinara – ocenio je Pralica za „Alo!“.

Rade Pribićević iz kompanije „Denjub fuds“, koja okuplja najveće mlekare u Srbiji, kaže da ta kompanija još nema precizan stav o tome kako će se poskupljenje struje odraziti na cenu mleka, ali da će potrebe za poskupljenjem sigurno biti.
– Trenutne cene naših proizvoda su ispod onih iz 2007. godine, „Imlek“ je prošle godine spustio cene za pet do osam odsto i od tada nisu menjane jer smo poskupljenje nafte apsorbovali na sopstvenu štetu. Kada se to uzme u obzir, više nema prostora za pokrivanje dodatnih troškova, tako da se zbog poskupljenja struje i naše proizvođačke cene mogu povećati – izjavio je Pribićević za „Alo!“.

Vlasnik kompanije „Big Bull“ Milenko Gačić takođe upozorava da će po dobijanju novih računa za struju „sigurno razmotriti i korekciju cena mesnih proizvoda jer sve ide u kalkulaciju“.
Osim najave da će od Nove godine struja poskupeti za oko 10 odsto, ministar Škundrić nije precizirao da li će to biti i jedino povećanje cene električne energije u 2010. godini.

Share

Ostavite odgovor