Bahatim vozačima preti do dva meseca zatvora

Preuzeto: Blic On line

vozaciNovi zakon o saobraćaju (4)

Beograd – Zbog vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju u novi zakon o bezbednosti na putevima uveden je pojam „Nasilnička vožnja“. Za taj prekršaj predviđene su rigorozne kazne, od 30 do 60 dana zatvora, 15 kaznenih bodova, kao i oduzimanje dozvole na najmanje na devet meseci.

Nasilnička vožnja je po definiciji postupanje vozača koje je u suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Vladimir Rebić, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije i jedan od autora zakona, objašnjava za „Blic“ da se pod nasilničkom vožnjom smatraju ona postupanja vozača koja sadrže barem jedan od navedena dva elementa.
– Oba ova ponašanja nose veliki rizik od nastanka saobraćajne nesreće sa kobnim posledicama. Zakon predviđa dve konkretne situacije koje se tretiraju kao nasilnička vožnja – ukoliko vozač u intervalu od 10 minuta dva ili više puta prođe na crveno svetlo, ili pretiče kolonu vozila, odnosno najmanje tri vozila preko pune linije. Međutim, ima mnogo situacija koje se mogu okarakterisati kao nasilnička vožnja, ali njih će biti teško dokazati u praksi. Poslednju reč daće sudovi – kaže Vladimir Rebić.
Nasilnička vožnja kažnjavaće se sa najmanje 30 dana zatvora, a vozaču će biti zabranjena vožnja na devet meseci. Odmah po evidentiranju saobraćajnog prekršaja, vozač će biti isključen iz saobraćaja na 24 časa i dodeljuju mu se 15 do 17 kaznenih poena. Kazna se uvećava za još dva poena ako je u vozilu dete mlađe od 12 godina. Ukoliko je prilikom nasilničke vožnje vozač izazvao saobraćajnu nesreću, predviđena kazna zatvora je od 45 do 60 dana i 17 kaznenih poena, a dozvola se oduzima na 10 meseci.
Ove oštre mere imaju za cilj da se podigne svest kod vozača jer od 1,3 miliona prekršaja koji se godišnje naprave u Srbiji, više od pet odsto počinilaca mogu biti tretirani kao nasilnici u saobraćaju.

Obavezne zatvorske kazne
Nasilnička vožnja nije jedini prekršaj za koji je novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju predviđena obavezna zakonska kazna. Prema rečima Vladimira Rebića na 15 dana zatvora biće osuđen svaki vozač koji ima više od dva promila alkohola u krvi ili odbije podvrgavanje alko-testu.
– Kaznom zatvora od najmanje 15 dana kazniće se i vozač koji na putu van naselja vozi brzinom većom za 80 kilometara na sat od ograničenja, vozači koji noću na neosvetljenim putevima voze bez upaljenih svetala ili koji prođu kroz crveno svetlo na semaforu ukoliko preko pešačkog prelaza. Na najmanje 15 dana biće osuđen i vozač koji upravlja automobilom bez položenog vozačkog ispita – objašnjava Rebić.

Share

Ostavite odgovor