NI AJKULE IM NISU RAVNE

Dunavski alasi prvi put izlovljavaju tostolobika na Borskom jezeru

ribolovciNedelju dana dunavski alasi iz Kovilja kod Novog Sada razapinju pet kilometara dugačke mreže po lepom, sunčanom vremenu i mirnom i tihom Borskom jezeru  loveći ogromne tostolobike kako bi „pročistili“ vodu i zaustavili korov koji se munjevito širi i napreduje  ugrožavajući ostalu ribu. Četvorica alasa :  Nedeljko i Predrag  Savić, Mika Jovičin i  Radosav Nešin ulovili su više od tri tone tostolobika i danas ih predali  Zajednici sportskih ribolovaca Zaječar. Verovalo se da će ove krupne ribe biti više, ali ovo je prvi ulov… Izlovljavanje se nastavlja narednih godina.
ribolovci 2-Od jutros u mrežama je devet tostolobika različite težine, 20 do 40 kilograma. Tri primerka su alpina, beli. Oni su retkost. Ovde smo kao kod svoje kuće. Niko nas ne uznemirava. Na drugim vodama nismo srdačno dočekivani. Lokalni riblovci veruju da im uzimamo ribu i, bez obzira na dozovlu Ministrastva za zaštitu životne sredine, ne daju nam mira. Jedanput su nas „upecali“ i vukli po vodi kako bi nas  zaplašili. Nismo od juče, godinama živimo od ovog posla. Ja sam osam, kolega  Nešin 17 godina na Dunavu i na gotovo svim jezerima u Srbiji. Alasi smo i leti i zimi, i danju i noću- upoznaje nas Mika Jovičin gazeći duboko u jezero kako bi prihvatio tek izvađene mreže.
Oni su na Grliškom jezeru kod Zaječara  „istrebljivali“ tostolobika četiri puta za poslednjih osam godina. „Izvadili“ su 58 tona ove ribe. Nije to rekord. Pre tri godione  postigli su lični rekord – ulovili su 100 tona tostolobika.
-Teška je to riba za ulov. Zato se jedino koriste mreže. Bacimo i čekamo. ribolovci 3Nema drugog izbora. Ovo je selektivni ulov. Na Borskom jezeru puno je šarana, amura i bucova. Sve ih vraćamo u vodu. Ni jednog nismo ostavili. Naš posao je, i zato smo plaćeni, da lovimo samo tostolobika. Njega je najlakše pronaći zimi, jer ostala riba legne na dno. Najvećeg smo uhvatili na jezeru kod Inđije, bio je to primerak od 100 kilograma. I to alpina / beli /. Bila je to prava sreća za celu ekipu. Dobro smo prošli i na Zobnatičkom jezeru, tek na Vlasini. Hteli su nas tostolobici veliki ko ajkule- priča alas Radosav Nešin objašnjavajući da će ceo ulov već sutra biti prodat jednoj ribolovačkoj zadruzi. Novac će biti iskorišćen za kupovinu mlađi i novo poribljavanje Borskog jezera, jednog od naših najlepših veštačkih jezera koga još nazivaju i rajom ribolovačkim.

B.F.

Ljutiti ribočuvar

-U kamp alasa na jezeru kod motela „Metalurg“ celog dana pristižu susedi iz okolnih vikendica. Gledaju velike tostolobike i fotografišu se za uspomenu. Ranije ova riba nije lovljena u ovoj vodi. Zafrkavaju me da sam kriv što plan nije ostavren i što je mali ulov. Vele da su lovočuvari došli do toslotolobika pre vojvođanskih alasa, ali to je netačno. Nas trojica živimo od toga i ovde nema krivolova. Garantujem – kaže Milorad Piljević netremice posmatrajući Srđana Perića, predsednika borskih riboilovaca, čoveka koji je možda i najviše doprineo da Borsko jezero bude mamac za ribolovce iz cele Srbije, ali i susedne Bugarske.

Share

Ostavite odgovor