);

2010. godina naftne i šećerne krize

Preuzeto: Press

Svet će se u 2010. godini suočiti sa još jednom krizom, i to šećernom, upozoravaju ekonomisti. Oni tvrde da će posle ekonomske krize, koja već jenjava, uporedo sa nestašicom nafte, koja se predviđa sledeće godine, nastupiti i nestašica šećera na svetskom tržištu
Izvršni direktor švajcarske brokerske kompanije u sektoru šećera „Kingsman“ Džonatan Kingsman tvrdi da količine šećera već u prvoj polovini polovini 2010. neće moći da zadovolje ogromnu tražnju.

Prema njegovim rečima, deficit rafinisanog šećera bi mogao da iznosi tri do četiri miliona metričkih tona. On je podsetio da neki kupci šećera, uključujući one u Pakistanu, Bangladešu i Maleziji, već ne mogu da uvezu dovoljne količine.

– Situacija bi mogla da se pogorša i jedino rešenje za taj problem je smanjenje potrošnje. Bez obzira na to koliko mogu da se povećaju cene, one neće doneti više šećera – rekao je Kingsman.

Cene sirovog šećera su već u septembru skočile na najviši nivo u poslednjih 28 godina, podstaknute spekulacijama da će isporuke biti smanjene zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu i Indiji. Cena sirovog šećera na Terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina u Njujorku u sredu je iznosila 22,10 centi za libru (1 libra=453,6 grama). Beli šećer u Londonu je koštao 601,60 dolara za tonu.

Prema nekim procenama svetske proizvodnje šećera u sezoni 2009/10. će biti samo 153,3 miliona tona, što je 64 miliona tona manje nego što je ranije projektovano.

Posle ekonomske krize koja je svet zahvatila prošle godine i koja sada jenjava, stručnjaci su, takođe, za 2010. godinu predvideli i nestašicu nafte.

Ekonomisti su ranije upozorili da svetski izvori „crnog zlata“ presušuju mnogo brže nego što se dosad pretpostavljalo. Predviđa se da će se tržišna moć nekolicine zemalja proizvođača, koje imaju značajne rezerve nafte, većinom na Bliskom istoku, ubrzano povećavati sa naftnom krizom 2010. godine. Naftnu krizu najviše će osetiti potrošači jer će gorivo biti mnogo skuplje nego sada. To će se odraziti na ekonomiju, odnosno na cene svih proizvoda.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !