Dupla kazna za prekršaj u prisustvu dece

Preuzeto: Blic On line

Novi zakon o saobraćaju

Velika pažnja u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju koji stupa na snagu 10. decembra posvećena je zaštiti dece. Tako će novčane kazne za prekršaje u prisustvu dece biti duplo veće, a biće zabranjena i vožnja deteta do 12 godina na prednjim sedištima, u krilu vozača ili suvozača.

– Ta odredba odnosiće se i na vožnju u kamionima i pik-ap vozilima. Kazna za vožnju deteta u krilu na prednjim sedištima iznosiće od 15.000 do 30.000 dinara, dozvola će biti oduzeta od tri do devet meseci, a zaprećena je i zatvorska kazna do 30 dana – objašnjava za „Blic“ Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu i jedan od autora zakona.
Prema njegovim rečima, novi propisi su obuhvatili, inženjerske mere i rigorozne kazne, a jedan od najvažnijih segmenata je i edukacija. Glavna uloga u vaspitavanju dece u tom smislu prirodno pripada roditeljima, međutim neka istraživanja pokazala su da roditelji u veoma malom, gotovo simboličnom procentu uče decu o saobraćajnim pravilima. Takođe, prema tim istraživanjima, manje od 10 odsto roditelja koristi zaštitne korpe za decu. Upravo zato, kaže Demir Hadžić, planira se uvođenje u nastavni program za decu predškolskog uzrasta i u osnovnim školama tema koje se odnose na sticanje osnovnih znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju.
– U planu je i formiranje posebnih sekcija u okviru škola i pokretanje akcija, kao što je, recimo, bila akcija Auto-moto saveza Srbije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, u kojima će se deci puštati filmovi o bezbednosti u saobraćaju, kao i praktično objašnjavati osnovni pojmovi – na primer, pešački prelaz, saobraćajni znakovi – objašnjava Hadžić
Važan segment zaštite dece predstavljaju zone škola. U tim zonama ograničenje brzine biće 30 kilometara na sat, a kazne za prekoračenje biće rigorozne. Primera radi, vozač koji u zoni škole vozi 90 kilometara na sat zaradio bi najmanje 15 dana zatvora, a dozvolu bi izgubio na najmanje osam meseci. Na mestima gde ih nema biće postavljeni ležeći policajci i druge prepreke za smanjivanje brzine, po potrebi će se sužavati kolovoz, a u planu je i posebna signalizacija kako bi vozači dobili na vreme upozorenje da se približavaju školi.
– Pešački prelazi u blizini škola biće posebno isticani pojačanom uličnom rasvetom, a obavezno je i postavljanje zaštitnih ograda – kaže Demir Hadžić.
Novim zakonom kazne su predviđene i za prelaženje sa detetom van pešačkog prelaza, na crveno svetlo ili preko pružnog prelaza. One su od 15.000 i 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Kazne za ugrožavanje dece
– Nepropuštanje dece – oduzimanje dozvole od tri do 12 meseci ili 30 dana zatvora.
– Vožnja brzinom većom od 90 kilometara na sat u zoni škole – najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na osam meseci, a najmanje 45 dana zatvora, 16 kaznenih poena i zabrana vožnje na minimum 10 meseci ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća.
– Vožnja brzinom od 81 do 90 kilometara na sat u zoni škole – novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora i šest kaznenih poena, a tri dodatna kaznena boda ukoliko je došlo do nesreće.
– Vožnja brzinom od 61 do 80 kilometara na sat u zoni škole – kazna od 6.000 do 20.000 dinara, oduzimanje dozvole na dva meseca i četiri kaznena poena.

Share

Ostavite odgovor