IZ LANENOG ULJA GORIVO BUDUĆNOSTI

Jovan, levo, kraj reaktoraAutor: Lj. Trifunović

Jovan Stojanović, vlasnik borske privatne firme SZTR „Šampion“, godinama se bavi istraživanjem. Ali, mašina koju je izumeo, ukoliko se njena delotvornost i dokaže, mogla bi kompletno da promeni privrednu sliku Timočke Krajine.
Naime, Joca je inovator mašine koja se proverava i koristi u zaječarskom Centru za poljoprivredno-tehnološka istraživanja za dobijanje i proizvodnju biodizela iz – semena lana.
– Postupak je, zapravo, izuzetno jednostavan – smeje se Jovan. – Najpre se cedi ulje iz semenki presom, a potom sledi taloženje i filtriranje. U završnoj fazi, u reaktoru se obavlja konačni hemijski proces sa metil alkoholom, gde se glicerin odvaja od biodizela koji je nakon toga spreman za upotrebu. Ono što je najbitnije je kvalitet semena i odgovarajuća temperatura u prostoriji do 20 stepeni kako bi mašina, kojom se za osam sati dobija oko 120 litara biodizela.
Ono što je prednost Stojanovićeve mašine je što se biodizel može proizvesti i od otpadnih jestivih ulja iz domaćinstava i restorana. Takođe, kao sirovine za proizvodnju ovog energenta mogu se koristiti i repica,  suncokret, soja, rotkvice…

– Proizvodnja biodizela, koji se smatra gorivom budućnosti u EU, bi, ukoliko bi se obezbedila odgovarajuća finansijska sredstva za izgradnju pogona i linija za proizvodnju ovog energenta, uskoro mogla da zaživi i na prostoru Timočke Krajine, jer su uslovi pogodni za razvijanje proizvodnje ovog energenta – naglašava Vladimir Stošić, zamenik direktora zaječarskog Centra za poljoprivredno-tehnološka istraživanja, koji već dve godine ispituje mogućnost dobijanja biodizela iz otpadnog dela hladno ceđenog lanenog ulja, repice i rotkvice. – Na osnovu inovacionog projekta, vrednog pet miliona dinara, o hladno ceđenom ulju lana, koje nam je odobrilo Ministarstvo nauke, Centar je uporedo sa realizacijom ovog projekta uočio i da se značajne količine otpadnog lanenog ulja mogu iskoristiti za proizvodnju biodizela.
Stošić naglašava da za proizvodnju biodizela ne postoji bolje ulje od lanenog i da se upravo ono koristi u avioindustriji. Po njegovim rečima, ukoliko stručne institucije i resorna ministarstva potvrde ispravnost ovog inovacionog projekta, proizvodnja biodizela može zaživeti i na ovim prostorima.
– Iz tri kilograma uljane repice dobija se litar biodizela – jasno predočava profitabilnu računicu Stošić. – Mi smo do sada proizveli blizu 300 litara ovog energenta, uz pomoć kojeg su naše mašine, traktori i viljuškari funkcionisali besprekorno. Uz sve to, ovaj energent  je u odnosu na dizel D2 jeftiniji za gotovo – 30 odsto.

NEOTROVNO GORIVO

Ono što biodizel stavlja ispred ostalih obnovljivih izvora energija, jeste činjenica da se taj energent može mešati  sa klasičnim dizelom i naftom. Stručnjaci navode i da se biodizel može koristiti kao gorivo za poljoprivredne mašine, kamione, autobuse, automobile… Pri tom, ovo gorivo emituje znatno niži stepen štetnih gasova u odnosu na konvencionalni dizel.

Share

Ostavite odgovor