RAD TAMARE SIMEONOVIĆ O KOSMETU UVRŠTEN MEĐU NAJBOLJE U SRBIJI

Tamara SimeonovicAutor: Lj. Trifunović

– Jedino mi je žao što sa nama nisu boravila i deca sa Kosova i Metohije, koja su takođe dobila nagradu – setno će Tamara. – Nisu mogli da dođu iz bezbedonosnih razloga…

Negde u belom svetu, u nekoj kafani, gde se piju strana pića i slušaju tuđe pesme, u ćošku sedeo je čovek i na kartonu od cigareta nešto pisao. Za sobom je ostavio to parče kartona. Konobar ga, posle te večeri, više nije video. Čistim engleskim jezikom bila je ispisana srpska himna, a negde u kutku pisalo je: “Kosovo iz heart of Serbia”.
Ovako počinje sastav sedamnestogodišnje Tamare Simeonović, učenice trećeg razreda srednje Ekonomsko-trgovinske škole u Boru, na temu „Kosovo i Metohija je duša Srbije“, u organizaciji Centra za koordinaciju „Ujedinjena Srbija“, osnovanog na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu, koji je uvršten među 35 najbolja rada.
– Pristiglo je više od 5.500 sastava – smeje se Tamara. – Od tog broja, 105 najboljih mladih stvaralaca je, kao nagradu, dobilo četvorodnevni boravak na Kopaoniku, koji su finansirala ministarstva prosvete i kulture.
Ipak, više od nagrade Tamari su značile reči vladike raško-prizrenskog Artemija, koji ju je nazvao naslednicom Desanke Maksimović.
– Nisam mogla da verujem. Pa, Desanka je oduvek bila moj idol. Još da mi to kaže vladika… – ushićeno će Tamara.
Srednjoškolci, koji su zaslužili boravak na Kopaoniku, imali su priliku da gledaju filmove o Kosovu i Metohiji, ali i uče o njegovom istorijskom značenju tokom predavanja koje je držao vladika Artemije.
Tamara u svom sastavu, kroz oči konobara, koji se zainteresovao za Kosmet, odlazi u južnu srpsku pokrajinu i iz temelja menja mišljenje uvreženo na zapadu. Međutim, po povratku u svoju zemlju, njemu niko nije verovao, a nekoliko godina kasnije objavljena je i vest da Kosovo više nije srpsko. Hiljade ljudi više nema dom, a niko od stranih okupatora nije zaključio da je Srbiji iščupano srce.
– Danas, negde u belom svetu, u onoj istoj kafani, konobar veruje u nas – zaključuje Tamara u svom sastavu. – On zna da Kosovo pumpa krv srpskim venama. Gazili su ih, i još ih gaze, ali Srbi su buntovan narod koji voli, veruje i prašta. Oni se ne stide da glasno kažu – Kosovo možete uzeti Srbiji, ali Srbiju nikada ne možete uzeti Kosovu…

Share

One thought on “RAD TAMARE SIMEONOVIĆ O KOSMETU UVRŠTEN MEĐU NAJBOLJE U SRBIJI”

Ostavite odgovor