Smanjenje brzine u naseljima

Preuzeto:Blic On line

50km hNovi Zakon o saobraćaju

Beograd – U novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju predviđeno je smanjenje brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50 kilometara na sat. Osim toga, uvode se i zone usporenog saobraćaja, kao i zone u kojima će najveća dozvoljena brzina biti 30 kilometara na sat.

– Zona 30 će postojati pored škola, u delovima naselja u kojima su deca, poput parkova, ali i stambenih zgrada i uskih ulica, kao što je, na primer, Vračar u Beogradu. Istraživanja su pokazala da ukoliko vozač pri brzini od 30 kilometara na sat udari pešaka, pešak ima 80 odsto šansi da preživi. Međutim, ako do obaranja pešaka dođe pri brzini od 50 kilometara, njegove šanse su svega 20 odsto i to je razlog zašto je ograničenje neophodno. Vozačima koji prekorače brzinu u zoni 30 biće oduzeta dozvola na pet meseci – kaže za „Blic“ Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu i jedan od autora zakona.
U zonama usporenog saobraćaja maksimalna dozvoljena brzina biće 10 kilometara na sat. Vladimir Rebić, načelnik odeljenja za regulisanje i kontrolu saobraćaja u Upravi saobraćajne policije, objašnjava da se ovo ograničenje odnosi na mesta namenjenima prvenstvo kretanju pešaka, ali na kojima je dozvoljeno i kretanje automobila.
– Takva je, recimo, Sremska ulica u strogom centru Beograda. Tom ulicom svakodnevno prolazi na hiljade pešaka, ali je omogućen prilaz vozilima za dostavu. Vozačima koji u zoni usporenog saobraćaja voze više od 10 kilometara na sat biće zabranjeno upravljanje na najmanje tri meseca – objašnjava Rebić.
On navodi da je razlog smanjenja brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50 kilometara na sat povećanje bezbednosti „ranjivih“ učesnika u saobraćaju.
– To su, pre svega, pešaci i biciklisti. Šanse pešaka da preživi udar automobila koji se kreće po novom ograničenju duplo su veće nego ako dođe do sudara pri brzini od 60 kilometara na sat. Osim toga, neprilagođena brzina glavni je uzrok saobraćajnih nesreća i ovim odredbama želimo da utičemo na to da se broj poginulih i povređenih znatno smanji – smatra Rebić.
Saobraćajna policija kontrolisaće i prosečnu brzinu vozača na autoputu, na kome će ograničenje i dalje biti 120 kilometara na sat.
– To konkretno znači da ćemo preko video-nadzora postavljenog na naplatnim rampama tačno znati, recimo, kada je vozač krenuo iz Beograda i kada je stigao u Niš. Na osnovu vremena za koje je vozač prešao taj put znaćemo za koliko je u proseku prekoračio brzinu. Tim vozačima će prijava biti poslata na kućnu adresu vlasnika automobila. Pa zbog toga apelujemo na ljude da izvrše prenos vlasništva nad vozilima – kaže Rebić.

Share

Ostavite odgovor