Za volanom kamiona bez kapi alkohola

Preuzeto: Blic On line

alkotestNovi Zakon o saobraćaju (5)

Novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila.

Propisi su još rigorozniji za profesionalne vozače i one sa probnom vozačkom dozvolom jer njima neće biti tolerisan ni kap alkohola.
Autori zakona ističu da je alkohol jedan od glavnih uzorka saobraćajnih nesreća i da je u tome glavni razlog za smanjenje dozvoljene količine. Definisani su stepeni alkoholisanosti, a vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi biće tretirana kao krivično delo i za nju će biti obavezna kazna zatvora do 15 dana. Saobraćajnoj policiji data su veća ovlašćenja, kao što su zadržavanje pijanog vozača do otrežnjenja ukoliko ima više od 1,2 promila. Alkohol uopšte neće smeti da koriste vozači motora i mopeda, teretnih vozila, autobusa, kao ni vozači Hitne pomoći, policajci i instruktori vožnje.
Novost u zakonu predstavlja i zabrana korišćenja mobilnih telefona, osim uz pomoć „hends fri“ uređaja. U saobraćajnoj policiji kažu da je ova odredba uvedena jer su istraživanja pokazala da je upotreba mobilnih telefona uzrok saobraćajnih nesreća u 15 do 20 odsto slučajeva.
– Nebrojeno puta se dogodilo da uviđajna ekipa policije nakon nesreće pronađe telefon s kojim se razgovaralo ili je započeto kucanje SMS poruke. U takvim situacijama koncentracija je slabija, a vozači drže samo jednu ruku na volanu. Zato smo odlučili da sankcionišemo telefoniranje sa 5.000 dinara – kaže Vladimir Rebić, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije i jedan od autora zakona.
On navodi da se u novom zakonu nalazi još niz odredbi koji bi trebalo preventivno da utiču na vozače.
– Između ostalog, uvedeno je „pravilo rajsferšlusa“ gde će vozači morati da propuste jedno vozilo koje se uključuje is sporedne trake u isti smer. Za nepoštovanje ovog propisa predviđena je kazna od 3.000 dinara, dok će sa 5.000 dinara kažnjavati kasni ulazak u raskrsnicu. Osim toga, uvedeno je obavezno posedovanje svetlosnog prsluka u vozilu, a vozači će morati da voze s upaljenim kratkim svetlima i tokom dana – kaže sagovornik „Blica“.
Osim novih preventivnih odredbi, novi zakon predviđa i oštrije novčane kazne. Saobraćajni policajci neće dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozači kazne plaćati u pošti ili banci u roku od sedam dana.

Novčane kazne ili zatvor

3.000 dinara
Zauzimanje dva i više mesta prilikom parkiranja, vožnja danju bez upaljenih oborenih svetala…
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 5.000 do 15.000 dinara.

5.000 dinara
Nedržanje odstojanja, neposedovanje svetlosnog prsluka, parkiranje na nedozvoljenom mestu, upotreba dugih svetala za vreme magle…
-Ako je izazvana saobraćajna nesreća kazne su od 6.000 do 20.000 dinara.

Od 6.000 do 20.000 dinara
Vožnja u suprotnom smeru, prekoračenje brzine za 21 do 50 kilometara na sat, nepoštovanje prvenstva prolaza….
– Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 10.000 do 40.000 dinara ili 45 dana zatvora.

Od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora
Vožnja na prednjem sedištu deteta mlađeg od 12 godina, vožnja levom trakom, vožnja neregistrovanog vozila…
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 30.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.

Share

Ostavite odgovor