Narod Japana pomaže Specijalnu bolnicu u Sokobanji

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu „Ozren“ u Sokobanji, danas je u 10 sati održana ceremonija primopredaje donacije Vlade Japana ovoj ustanovi.

Iznos donacije je 60,085 evra i namenjen je Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu „Ozren“ u Sokobanji kao podrška poboljšanju zdravstvenih usluga nabavkom ambulantnog vozila, ultrazvuka i biohemijskog analizatora.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. god. iznosi 6,3 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda je oko 198,3 miliona evra.

Ceremoniji su prisustvovali:
– NJ. E. g. Toshio TSUNOZAKI, ambasador Japana u Republici Srbiji,
– Dr Željko MILOŠEVIĆ, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije,
– g. Dimitrije LUKIĆ, predsednik opštine Sokobanja,
– Dr Miroslav JEVTIĆ, direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu „Ozren, i drugi.

Nakon obilaska doniranog ambulantnog vozila i medicinske opreme, gosti su održali konferenciju za novinare, gde je direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu „Ozren“ u Sokobanji izrazio svoju zahvalnost na donaciji objašnjavajući kako je Vlada Japana učinila mnogo za medicinski sektor Srbije kroz POPOS donacije. Nakon njegovog govora gostima se obratio Dr Željko Milošević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je u više navrata prisustvovao ceremonijama potpisivanja ugovora i primopredaje Japanske donacije za medicinske ustanove Srbije. Dr Milošević je naglasio da je ova donacija još jedan gest prijateljstva naroda Japana prema Srbiji.

Ambasador Tsunozaki je svojim govorom na srpskom jeziku izrazio nadu da će pomoć od naroda Japana biti od velike koristi za ljude u Sokobanji, i da je to još jedan vid borbe protiv tri najdominantnije svetske zarazne bolesti današnjice, od kojih je jedna tuberkuloza kojom se ova ustanova i bavi. Konferenciju je svojim govorom završio predsednik opštine Sokobanja, g. Lukić zahvaljujući se u ime građana  opštine Sokobanja na ovoj donaciji.

Ambasador TsunozakiNJ. E. g. Toshio TSUNOZAKI, ambasador Japana u Republici Srbiji, je rekao:

Gospodine Miloševiću, Gospodine Lukuću, Doktore Jevtiću, Dame i gospodo,
Dobar dan,

Veoma mi je drago da sam danas imao priliku da vidim sanitetsko vozilo i medicinsku opremu obezbeđenu donacijom Japana u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu “Ozren“.

Vlada Japana podržava borbu u globalnoj meri protiv tri najdominantnije zarazne bolesti, dakle, side, malarije i tuberkoloze. Ova pomoć Specijalnoj bolnici “Ozren“ pokazuje taj naš princip. Uveren sam da će novo sanitetsko vozilo i medicinska oprema doprineti poboljšanju medicinskih usluga u vašoj bolnici. Želeo bih da naša donacija bude korisna za rano otkrivanje i lečenje bolesti. Isto tako bih želeo da ova pomoć ostane u dugom sećanju i nadam se da ćete je koristiti dugo i pažljivo.

Japan je do sada pružio oko 200 (dvesta) miliona evra ekonomske pomoći Republici Srbiji. U okviru projekata za osnovne potrebe stanovništva (POPOS), realizovano je 113 (sto trinaest) projekata čiji je ukupan iznos 6,300,000 (šest miliona trista hiljada) evra.

Nadam se da će ova donacija naroda Japana biti pomoć u borbi protiv  zaraznih bolesti u Srbiji i još više unaprediti prijateljske odnose između naših dveju zemalja.

Hvala vam najlepše.

Jelena Cimbaljević, Ambasada Japana

Koordinator projekata za osnovne potrebe stanovništva Srbije i Crne Gore

Share

Ostavite odgovor