Pohvala za knjigu „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika“

pohvala sUpravni odbor  republičkog fonda „Dragojlo Dudić“ obavestio je autora prve verzije knjige „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika“, borskog novinara Branu Filipovića da je njegov rukopis POHVALJEN i da će svečanost uručenja nagrada i pohvala biti naknadno određena. Nesumnjivo je da je priznanje dobijeno u jakoj konkurenciji i na konkursu koji  se u bvšoj i sadašnjoj državi rapsiuje poslednjih 38 godina.

-Reč je o prvoj verziji na 150 , mada je cela knjiga sačinjena na 360 stranica sa 150 retkih ilustracija iz vremena Prvog svetskog rata i jedinstven je pokušaj u književno-publicističkom delanju, jer je uvršćeno ukupno 120 manje poznatih i najviše do sada nepoznatih i u publicistici neobjavljenih priča i kazivanja o najstravičnijim i istinitim događajima, o herojstvu, borbi , patnji i prkosu, ali i ponosu i nepokoru srpkog naroda u najtežim godnama za njegov opstanak. U nas  takav pristup uglavnom nije poznat, jer se uporno zadržavalo na istoriografiji i razgovorima sa soluncima i učesnicima te ratne epopeje. Knjiga je tek ovih dana, nakon deset godina istraživanja i prikupljanja građe, kompletirana i objavljena kao elektornsko izdanje. Nadam se da će i štampano izdanje ugledati svetlo dana, pogotovu što je dodatak „Pomenik heroja“ vezan za izginule i umrle od 1912. do 1919. u svim selima i  mestu Bor, kao pravi primer naroda jednog krajolika  u Srbiji koji se do smrti žrtvaovao za otadžbinu. Tu su imena svih tih palih rodoljuba, čin u vojsci i mesto  pogibije uz pojedinačne primere junaštva i sudbina kakve se retko ili nigde u svetu ne susreću- rekao nam je Brana Filipović.

Brana  FilipovicKompletna Filipovićeva knjiga „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika“ biće uskoro objavljena i na ovom sajtu , tako da će doživeti još jedno elektronsko izdanje. Preporučujemo našim posetiocima da to imaju u vidu, jer reč je o zaista vrednom delu, pogotovu potrebnom mlađim generacijama. Jer, njihov sud autoru će, kako kaže, najviše značiti.

D.Lađević

Share

Ostavite odgovor