);

Povratak statusa opštine Donji Milanovac

Donjomilanovčani u četvrtak, 3.12. Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu predaju inicijativu za povratak statusa opštine Donji Milanovac

U okviru projekta ’’Pitajte građane’’ kojim su u Srbiji obuhvaćeni Pirot, Kikinda, Leskovac i Donji Milanovac Udruženje građana Taliata iz Donjeg Milanovca je početkom avgusta sprovelo prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative za povratak statusa opštine Donji Milanovac, a  svu neophodnu dokumentaciju predaje u četvrtak  nadležnima u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Naime, ova varošica na desnoj obali Dunava je do 1965. godine imala status opštine, kada je administrativnom odlukom pripojen Majdanpeku koji je postao administrativni centar opštine.Smatrajući da bi ponovnim dobijanjem statusa opštine Donji Milanovac dobili na brzom i kvalitetnijem razvoju, i to ne samo Milanovac već i pripadajuća seoska naselja , kao i Majdanpek, UG Taliata pokrenulo je inicijativu za povratak statusa opštine. Ovu inicijativu je svojim potpisima podržalo oko 2 600 stanovnika sadašnje opštine Majdanpek što je više od deset odsto biračkog tela , saznajemo od predsednika UG Taliata Ivana Morarevića:
– Urađena je analiza ekonomskih, prostornih, demografskih i drugih efekata osnivanja opštine Donji Milanovca i ova je analiza potvrdila opravdanost postojanja opštine Donji Milanovac.I ne samo to, analiza je dokazala da na teritoriji sadašnje opštine mogu nezavisno i bez problema da funkcionišu dve lokalne samouoprave. – kaže za Danas Morarević.
– S obzirom da opštinu Donji Milanovac ne zamišljamo kao gomilanje još jednog glomaznog administrativnog opštinskog aparata, već opštinskih službi koje će biti na raspolaganju stanovništvu i u funkciji lokalnog razvoja , smatramo  da će Vlada Srbije dati pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi i izaći u susret žiteljima buduće opštine Donji Milanovac. – ističe potpredsednik UG Taliata Mihajlo Jovanović, zahvaljujući istovremeno svim građanima koji su svojim potpisima podržali inicijativu.

Dobijanjem pozitivnog mišljenja Vlade o inicijativi za povratak statusa opštine Donji Milanovac kroz izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, ono što sledi je raspisivanje, to treba da učini  Skupština Srbije, savetodavnog referenduma.

Udruženje građana Taliata Donji Milanovac
kontakt osoba: Ivan Morarević 030 590 165, 062 80 56 399

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !