REKORDNA DEVIZNA ŽETVA U RTB – u

VREMEPLOV, još jedna, kako smo i obećali, nova, zanimljiva rubrika za Borane, i ne samo njih… Prvi tekst je iz 1989. godine, objavljen pre  ravno 20 godina kada je RTB Bor uspešno poslovao. Danas, kao državno preduzeće, izuzetno loše posluje, a samo dugovanja EPS – u i još nekim firmama u zemlji i svetu mere se milijardama dinara i milionima dolara i evra.

Svi proizvodni kolektivi u sastavu Basena Bor ostvarili su planiranu ovogodišnju proizvodnju pre roka. Ostvaren je i rekordan neto devizni efekat od 120 miliona dolara, što je znatno uticalo na uspešno poslovanje. Ovogodišnja prosečna mesečna zarada  u borskom kombinatu bakra iznosila je nešto više od 30 miliona dinara. Praktično, realni lični dohoci porasli su za 35 odsto u poređenju sa lanjskom godinom.
– I 1990. godinu očekujemo sa uverenjem u još bolju proizvodnju u sva tri rudnika bakra i metalurškim pogonima, kao i fabrikama za preradu crvenog metala i plemenitih metala. Predstoji i modernizacija proizvodnje, pre svega u jedinoj jugoslovenskoj topionici bakra u Boru. Uložićemo i veliki novac u zaštitu životne i radne sredine, rekao nam je Jovan Milošević, predsednik Poslovodnog odbora RTB „Bor“, petog jugoslovenskog privrednog kolektiva po ekonomskoj snazi.

„Ekspres Politika“, decembar, 1989.

.

Share

Ostavite odgovor