);
Breaking News

SIRENA – SIMBOL IZ 1907.

– Odluka Poslovodstava RTB – a da se od 6. avgusta 2009. sirenom iz Termoelektrane ponovo označi početak rada svake smene, sa zadovoljstvom je prihvaćena među radnicima i žiteljima Bora. Ovaj simbol grada daje nadu da ovaj stogodišnjak, RTB, nije klonuo i da ima snage da prevaziđe iskušenja i nevolje – kaže Momčilo Jovanović ( 80), nekadašnji radnik i rukovodioc u Rudniku bakra i dodaje:
– Sirena je tradicija Bora, koja je počela oko 1907.godine, kada se prvi put čuo zvuk parne sirene , sa parne elektrane, podignute na prostoru gde je kasnije izgrađeno skip okno. Parna elektrana imala je nekoliko kotlova klipnih parnih mašina i proizvodila je električnu energiju za potrebe jame, topionice i osvetljenje za zgrade u preduzeću.
-Sa izgradnjom flotacije i elektrolize porasla je potreba za električnom energijom, koju dotadašnja parna elektrana nije mogla da obezbedi. Zato je uporedo sa izgradnjom flotacije i elektrolize izgrađena i savremena termoelektrana u koju su bila ugrađena tri turbo agregata firme BBC iz Švajcarske, sa odgovarajućim kotlovima. Tada je ugrađena i nova parna sirena, koja je nastavila tradiciju prethodne iz parne elektrane – seća se Jovanović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama