Bitka za glavni grad Timočke Krajine

Balasevic sIzvor: Novosti

Pitanje da li će Bor ili Zaječar biti administrativni centar istočne Srbije, ponovo je otvorilo front poluvekovnog rivaliteta između ova dva grada. Vlasti u oba ova mesta najavljuju žestoko lobiranje, a svaka strana ima svoje razloge zbog kojih bi baš njihova komuna trebalo da ponese „titulu“ glavnog grada.
– Ne bi bilo normalno da Zaječar ne bude administrativni centar budućeg istočnog regiona – u svom stilu komentariše Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, inače rođeni Boranin. – Treba biti realan i uvažiti kulturne i istorijske činjenice, kao i to da su u Zaječaru, koji za razliku od Bora ima status grada, smeštene mnogobrojne državne institucije kao što su Viši sud i tužilaštvo, razni fondovi, Regionalna privredna komora, pozorište…

Ničić ističe da pitanje budućeg glavnog grada istočne Srbije ne sme biti političko, već, isključivo, stručno pitanje.
– Na stranu sve, ali Zaječar je mnogo urbanistički sređeniji od Bora – dodaje još jedan tas na zaječarskoj vagi Ničić. – Uz to, ne vidim da su, ukoliko se već Vojvođani pozivaju na istorijsko nasleđe, naši argumenti slabiji od njihovih.
A, dr Predrag Balašević, zamenik predsednika opštine Bor, najavljuje žestoko lobiranje da upravo grad bakra bude budući administrativni centar istočne Srbije.
Bosko Nicic– Ne vidim da Bor, u bilo kom pogledu, zaostaje za Zaječarom – naglašava Balašević. – Ovaj grad je zahvaljujući rudnicima u Boru i Majdanpeku nosilac privrednog razvoja celog regiona, dok su na teritoriji Borskog okruga smešteni takvi privredni giganti poput đerdapskih hidroelektrana i IHP „Prahova“.
Dr Balašević, koji je predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije, u agitaciji za Bor, dodaje i povoljniji geografski položaj, zatim Tehnički fakultet koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, kao i Institut za rudarstvo i metalurgiju, jedini van glavnog grada republike.
– Smatram, ipak, da će najveći problem Bora prilikom lobiranja biti činjenica da je predsednik opštine Branislav Rankić, član SRS, na šta se ne gleda blagonaklono u Vladi Srbije. Pored toga, deo vladajuće koalicije u gradu čini i Pokret „Živim za Krajinu“, čiji je vođa upravo gradonačelnik Zaječara. Ali, u svakom slučaju, nećemo odustati od ideje da Bor bude administrativni centar istočne Srbije – zaključio je Balašević.

BITNA JE SUŠTINA
Iako se, po svemu sudeći, očekuje „teška bitka“ za status glavnog grada istočne Srbije, Ničić i Balašević su u jednoj stvari jedinstveni. Po njima, najbitnije je da, naglašavaju obojica, decentralizacija republike zaista bude suštinska, a ne tek mrtvo slovo na papiru.

Share

Ostavite odgovor