RTB POTROŠIO DRŽAVNE PARE

VREMEPLOV : Besparica, najveća boljka borskog kombinata bakra

rtb„Danas“, 4.9.2003.

RTB Bor potrošio je i poslednje dva od 600 miliona dinara ovogodišnjih subvencija vlade Srbije za plate zaposlenima i podsticaj proizvodnje. Prošle godine država je pomogla kombinat bakra sa 1,7 milijardi dinara, što je najveći iznos uplaćen na ime oporavka preduzećima i restruktuiranju.
Prema proverenim informacijama, predstavnici poslovodstva RTB – a i Skupštine opštine Bor bili su pre tri dana u vladi Srbije zahtevajući, ne dodatni finansijski stimulans, nego garanciju uz dobijanje kredita koji bi se isključivo upotrebio u povećanje proizvodnje. Taj zahtev je potkrepljen činjenicom da je avgustovska proizvodnja najveća od početka godine – dobijeno je, zajedno sa majdanpečkim rudnikom, 1.600 tona katodnog bakra.
Udostojen je i sastanak delegacije Bora sa premijerom Zoranom Živkovićem sa kojeg je izdato saopštenje za lokalnu javnost. Ističe se spremnost  za dalje razgovore o celokupnoj problematici i posebno donošenju posebnog zakona „leh – specijalis“ za Bor i Majdanpek.
Sadašnja proizvodnja, iako se krenulo sa minimuma, dovoljna je ili samo za plate ili troškove u procesu dobijanja bakra i plemenitih metala. Zato su neophodni novi krediti i bar dvostruko veća proizvodnja – rečeno je u RTB.

Share

Ostavite odgovor