);
Breaking News

Dinkić: U budžetu predviđena garancija za novu Topionicu u Boru

Izvor: EM portal

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je budžetom za 2010. predviđena garancija države za kredit od 135 miliona evra za izgradnju nove Topionice bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“. Dinkić je novinarima u Zaječaru kazao da su u toku pregovori sa kanadskom bankom EDC, kako bi se obezbedio kredit za izgradnju novog postrojenja u borskom basenu bakra.

„Očekuje se da zajam bude odobren na 10 godina sa grejs periodom od četiri godine. Procenjeno je da će toliko biti potrebno da se izgradi novo postrojenje. Država će uložiti i dodatnih 25 miliona evra za kupovinu nove rudarske mehanizacije“, kazao je on.

Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, naveo je da država sada ne razmišlja o raspisivanju tendera za privatizaciju RTB.

Kako je naveo, RTB će biti privatizovan tek ukoliko se za strateško partnerstvo sa tim preduzećem zainteresuje neka od „respektabilnih rudarskih kompanija“.

Dinkić je izrazio očekivanje da će RTB, nakon što je „država stala iza tog preduzeća“, početi da redovno izmiruje obaveze za utrošenu energiju, ali i da ispunjava sve obaveze predviđene zakonom.

Privatizacija RTB Bor na tri tendera nije bila uspešna. Poslednji tender, raspisan u martu 2009. godine nije uspeo pošto je jedini ponuđač, austrijski Atek (A-Tec) umesto obavezujuće ponude dostavio pismo o namerama.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama