„Gugl“ i Unesko zajedno istražuju najlepše lokalitete

Google_Earth_5Izvor: Sve vesti

Veb korisnici će ubuduće moći da otkrivaju najlepše istorijske i turističke lokalitete svrstane u svetsko nasleđe Uneska (Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu), zahvaljujući „Guglovim“ uslugama za geolokalizaciju „Strit vju“, „Maps“ i „Ert“.

Ta nova mogućnost je rezultat sporazuma o saradnji najvećeg svetskog veb pretraživača i Uneska, preneli su francuski elektronski mediji.
Partnerstvo „Gugla“ i Uneska će omogućiti da se19 mesta svrstanih u Svetsko nasledje panoramski pregleda pod uglom od 360 stepeni (vertikalno pod uglom od 290 stepeni), preko funkcije „Strit vju“.
Prvih 19 zanimljivih lokaliteta za koje je ponudjen panoramski pregled nalazi se u Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj Republici i Velikoj Britaniji.
Kasnije će ovim mestima biti pridružena i druga kojima je pristup otežan, izmedju ostalog u Južnoafričkoj Republici, Brazilu, Kanadi, Meksiku i Holandiji.
„Partnerstvo sa „Guglom“ omogućava da ti lokaliteti budu virtuelno dostupni svima, kao i da se javnost podstakne i ohrabri da učestvuje u očuvanju tih dragocenosti“, izjavila je generalna direktorka Uneska Irina Bokova.
Saradnja Uneska i „Gugla“ bi trebalo da se nastavi objavljivanjem sadržaja (mapa, tekstova, video sadržaja) vezanih za rezerve biosfere, nasledje upisano u registru svetske kulturne baštine „Sećanje sveta“, kao i za ugrožene jezike.
„Gugl“ partnerstvom s Uneskom nastavlja istraživanje planete Zemlje zahvaljujući svojim softverima za geonavigaciju i geolokalizaciju.
Poslednji takav poduhvat „Gugla“ bilo je istraživanje okeana zahvaljujući 5.0 verziji njegovog softvera „Ert“.

Pripremio: Zvonko Damnjanović

Share

Ostavite odgovor