Tadić hoće potpuno da preuzme vlast i u DS-u

Preuzeto: Press

Boris TadicNajavom da predstoji reforma i dodatna centralizacija stranke predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić želi da potpuno preuzme stranačku vlast u svoje ruke, smatraju analitičari

Prema njihovim rečima Tadić je u „paradoksalonoj situaciji“ da ima veću vlast u državi, nego u DS i da je, poučen problemima u stranci kod usvajanje Statuta Vojvodine, rešio da krene „u seču lokalnih i regionalnih glavešina i barona“.
Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ocenjuje da je Tadićeva najava centralizacije DS-a „zakasnela“ reakcija na unutarstranačke probleme koji su pratili usvajanje Statuta Vojvodine.
– DS odavno funkcioniše kao manje-više labava asocijacija ili konfederacija interesa, liderskih ambicija, lokalnih i regionalnih lobija, među kojima je vojvođanski zvanično, a sada i institucionalno najjači. A, lider DS-a Tadić je kao prvi među jednakima. Uz to, neki ogranci, beogradski, niški, vojvođanski funkcionišu kao stranka u stranci i tu anomaliju Tadić je rešio da ispravi – smatra Vukadinović i dodaje da u „centralizaciji nema ništa sporno jer tako funkcionišu sve stranke“.
On navodi tri scenarija kako bi centralizacija DS-a mogla izgledati u praksi:
– Prvi je da Tadić energično izvrši seču lokalnih i regionalnih glavešina i zavede red. Drugi, da ostaje nepromenjeno, odnosno da Tadića stranački funkcioneri navodno podržavaju, ali ga na terenu opstruišu. I treći, pobuna u stranci i udruživanje regionalnih i lokalnih lidera kako bi potpuno marginalizovali Tadića. Ali, to je zasada naučna fantastika jer Tadiću, niko, pa ni Pajtić, Šutanovac i ostali, ne mogu izaći na crtu – kaže Vukadinović.
Programski direktor Cesida Zoran Lučić smatra da reforma DS-a znači više vlasti u Tadićevim rukama.
– Teško je nagađati šta je mislio, ali idući analogijom da centralizacija države znači više vlasti, nameće se zaključak da reforma DS-a znači više vlasti u Tadićevim rukama – kaže Lučić.
Profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže da DS na svim nivoima vrši vlast, ali se kritika za svaki, i najmanji propust adresira na rukovodstvo, a najviše na samog Tadića zbog čega on onda zahteva i više nadležnosti u stranci, kako bi očuvao njen ugled.
– DS se povezuje s korupcijom, priča se o neefikasnosti resora koje vodi DS što šteti ugledu stranke. Pošto mu se pripisuje najveća odgovornost onda zahteva centralizaciju, odnosno traži više nadležnosti i veću koordinaciju unutar stranke – kaže Stojiljković.

B. Bojic

Share

Ostavite odgovor