Specijalno sedište za sigurniju vožnju dece

Izvor: Blic

Novi zakon o saobraćaju

Deca do tri godine starosti moraće da se prevoze u sigurnosnim sedištima u automobilu, predviđeno je novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju. Za nepoštovanje ove odredbe vozač će platiti kaznu od 5.000 dinara.

sedista-za-bebe-vNe razmišljajući o posledicama, mnogi roditelji dozvoljavaju da za vreme vožnje dete skakuće na zadnjem sedištu ili da ga jedan od roditelja drži na prednjem sedištu. Stručnjaci upozoravaju da to može dovesti do tragičnih posledica i ugroziti život mališana.
– Primera radi, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode pri brzini od 50 kilometara na sat, a majka drži dete teško 15 kilograma na zadnjem sedištu, to dete u momentu sudara dobija težinu od približno 470 kilograma – objašnjava za „Blic“ magistar Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
To znači da prilikom saobraćajne nesreće dete koje nije u sigurnosnom sedištu doživljava udar približan padu sa četvrtog sprata.
– Sada zamislite šta se dešava pri istom sudaru sa čovekom koji je težak oko 80 kilograma, a koji nije vezan sigurnosnim pojasom – navodi Antić.
Auto-sedište se bira na osnovu težine deteta i njegovog uzrasta. Najbolje bi bilo da se pre kupovine isproba i tako proveri da li odgovara detetu (dimenzije, komfor…). Prilikom kupovine dobija se i uputstvo za postavljanje, a najvažnije je da se sedište dobro fiksira jer je svako pomeranje opasno. Korpa može da se postavi i na prednje sedište, ali u tom slučaju mora da bude okrenuta prema zadnjem delu vozila.
Stručnjaci upozoravaju da prilikom prevoza dece frontalni vazdušni jastuci moraju da budu isključeni.
– Kod iskakanja vazdušni jastuci dostižu brzinu do 350 kilometara na sat, pa mogu imati fatalne posledice po dete – smatra Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, i dodaje da vozači koji nemaju mogućnost da isključe vazdušne jastuke – ne smeju prevoziti decu.
Ako se dete do tri godine prevozi bez sigurnosnog sedišta, vozač će platiti kaznu od 5.000 dinara. Za prevoz deteta do 12 godina na suvozačkom mestu ili u krilu vozača predviđene su kazne od 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca. Takođe, predviđeno je da svi koji sede na zadnjem sedištu automobila moraju biti vezani, a deca od tri do 12 godina moraju da sede na odgovarajućem podmetaču, odnosno sedište ukoliko su niža od 150 centimetara.
– Ova odredba je uvedena da pojas ne bi gušio decu u određenim situacijama, a ona neće važiti za starija vozila u kojima ne postoje pojasevi na zadnjim sedištima. Međutim, vozač će biti kažnjen ukoliko je na zadnjem sedištu imao pojas i iz nekog razloga ga uklonio – objašnjava Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu i jedan od autora zakona.
Brojna ispitivanja pokazuju da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod mlađe dece. Roditelji ne koriste sigurnosna sedišta zbog paprenih cena. Jedno sedište u nekim slučajevima košta i preko 20.000 dinara.

Kazne za prekršaje pešaka

Crveno svetlo 5.000 15.000 – 30.000 dinara
Mobilni telefon 3.000 6.000 – 20.000 dinara
Prelaz van pešačkog 5.000 6.000 – 20.000 dinara
Kretanje van kolovoza 5.000 6.000 – 20.000 dinara

Cene sedišta
težina deteta vrsta sedišta cena
do 13 kg nosiljka od 7.000 do 11.000
od 15 do 36 kg bez naslona 2.500
od 9 do 34 kg fotelja od 4.000 do 24.000

Share

Ostavite odgovor