Akcije NIS-a od 6. januara

Građani Srbije moći će od 6. januara u „Poštanskoj štedionici“, ali i u bankama gde su otvorili račune prilikom prijavljivanja za besplatne akcije, da podignu po 1.700 dinara novčane naknade iz Privatizacionog registra. Istog dana, na šalterima pošte dobiće i potvrdu o vlasništvu po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti od 2.500 dinara.

NIS-RNP-panorama-1-(2)IZVOR: Blic

Vlada će podeliti i besplatne akcije NIS-a za 23.160 svojih sadašnjih i bivših radnika. Broj akcija biće utvrđen proporcionalno godinama radnog staža, a kretaće se od 800 do 2.500 evra.

– Nominalna vrednost akcija NIS-a od 500 dinara po akciji posledica je cene po kojoj je država u direktnoj pogodbi prodala NIS „Gaspromnjeftu“. Ona je rezultat političke prodaje – rekao je juče Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.
Svi koji dobiju besplatne akcije naftne kompanije moći će da ih prodaju, ali tek nakon što NIS postane otvoreno akcionarsko društvo i iznese akcije na Beogradsku berzu.
– Građani će moći akcije da prodaju mimo berze zaključenjem ugovora o kupoprodaji. Država će omogućiti građanima da na jednostavno preko šaltera pošte daju nalog za prodaju akcija na berzi i to će za njih biti besplatno. Preporučujemo građanima da čuvaju akcije, da ih ne prodaju odmah jer će tržišna cena koja će se uspostaviti na berzi biti verovatno viša od nominalne vrednosti akcija – naglasio je Dinkić.
Zaposleni i bivši zaposleni, međutim, moraće da angažuju bilo koje brokersko dilersko društvo ili ovlašćenu banku, člana Centralnog registra hartija od vrednosti i Beogradske berze, kako bi dali nalog za prodaju akcija. Oni će sami snositi troškove prodaje.
Ministar Dinkić je savetovao da je bolja mogućnost da se mali akcionari NIS-a udruže i na osnovu svojih akcija izaberu predstavnike u Upravni odbor te kompanije kako bi mogli da utiču na poslovanje i ubiraju dividende.
– Prema sadašnjoj strukturi, mali akcionari bi mogli da računaju na dva mesta u Upravnom odboru NIS-a, koja bi morali da im ustupe predstavnici države – dodao je Dinkić.
Kada je reč o podeli imovine iz Privatizacionog registra, pravo ostvaruje 4.807.958 građana Srbije koji će podeliti oko osam milijardi dinara. Izmenom zakona biće osnovan akcionarski fond u kome će biti objedinjene neprodate akcije i udeli evidentirani u Privatizacionom registru, akcije i udeli iz portfelja sadašnjeg Akcijskog fonda, kao i akcije i udeli drugih javnih preduzeća poput „Galenike“, „Jata“, komunalnih preduzeća.
Do kraja godine, kako je najavio Dinkić, biće usvojene izmene i dopune Zakona o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća, prema kojima će od naredne godine moći da se besplatno podele akcije onih preduzeća koja još nisu privatizovana. Tako će u 2010. godini biti podeljene akcije „Telekoma“, beogradskog aerodroma, a u 2011. EPS-a.

14860210424b03cb0ee7ae6778889275_extremeNIS na berzi na leto
Pitanje prenosa imovine NIS-a sa države na kompaniju nije sporno za iznošenje akcija na berzu, podsetio je Dinkić navodeći da poslovodstvo to koristi kao izgovor.
– Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko prvo je rekao da će NIS biti spreman za izlazak na berzu do decembra ove godine, a zatim je kazao da neće biti spremni pre polovine 2010. godine – rekao je Dinkić.

Share

Ostavite odgovor