PREDLAŽU POSKUPLJENJE VODE ZA 60 ODSTO

Preuzeto: Borski problem

Ukoliko bi odbornici podržali ovaj zahtev JP “Vodovod” cena pijaće vode bila bi povećana sa sadašnjih 23,12 na blizu 37 dinara po kubnom metru. Godišnje se zbog nispravne vodovodne mreže izgubi polovina vode u vrednosti 132 miliona dinara . 

Radovi u leto 2006. godineKako “Problem“ nezvanično saznaje, na narednoj sednici SO Bor, najverovatnije 18. decembra, naći će se zahtev JKP Vodovod za povećanje cene pijaće vode za 60 odsto. Vodovod ima gubitak vode u primarnoj mreži veći od 50 odsto, pa tako do krajnjeg potrošača stigne tek svaki drugi litar. Uobičajeni gubitak vode u razvijenim zemljama iznosi oko 15 odsto.
Iz više izvorišta pijaće vode do Bora mesečno u proseku stigne blizu milion kubika pijaće vode, od čega pola miliona nikada ne stigne do potrošača. Tako, po sadašnjoj ceni pijaće vode, više 11 miliona dinara “oteče“ u zemlju, što na godišnjem nivou iznosi oko 132 miliona dinara.
Borska vodovodna mreža, dužine preko 60 kilometara, stara je viš decenija i u nju već dugo ništa nije ulagano. JKP Vodovod ima ogromna dugovanja za električnu energiju i veliki broj zaposlenih, pa tako skoro sav mesečni prihod odlazi na plate. U takvoj situaciji nerealno je očekivati da samo preduzeće bilo šta izdvoji za investicije, a pomoć ne treba očekivati ni od lokalne samouprave čiji budžet je takođe u ogromnom deficitu.
Upućeni u rad ovog preduzeća smatraju da samo povećanje cene vode nikako ne bi bilo celishodno, već pravo rešenje vide u značajnom smanjenju gubitka vode i potrošnje struje. Povećanjem cene pijaće vode bi se samo građanima ispostavila veća cena za dugogodišnji nemar i neimanje nikakve strategije rešavanja komunalnih delatnosti.
Ako se po ovoj ceni vode godišnje izgubi 132 miliona, najavljenim povećanjem bi se taj iznos popeo na preko 200 miliona dinara čistog gubitka, pa naši sagovornici smatraju da je celishodnije i dugoročnije rešenje naći način da se novac građana investira direktno u rekonstrukciju vodovodne mreže.
Puštanjem u pogon prve faze vodosistema “Bogovina“ snabdevanje grada pijaćom vodom se znatno stabilizovalo, ali je, zbog velike potrošnje struje, grad počeo da troši “skupu vodu“. Nadležni u Vodovodu su nedavno najavili ugradnju pumpi manjeg kapaciteta, što bi doprinelo smanjenju potrošnje električne energije, ali za sada od toga očigledno nema ništa.
Nedavno su odbornici dali saglasnost da se selo Metovnica priključi na zaječarski vodosistem, za šta je potrbno iznaći znatna finansijska sredstva. Problem sa pijaćom vodom imaju i obodni delovi grada i, prevashodno, naselja koja se prostiru severno od grada. Bez stabilnog snabdevanja vodom su Gornjane, Bučje, ali Brezonik.

Stariji sugrađeni izlaz iz postojeće teške komunalne situacije u Boru vide u uvođenju samodoprinosa. Svoj predlog obrazlažu činjenicom da su sve kapitalne komunalne investicije u našem gradu upravo sprovedene na ovaj način.

Share

Ostavite odgovor